Tepić: Državni revizor potvrdio kriminalne radnje v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića

Tepić: Državni revizor potvrdio kriminalne radnje v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju o poslovanju Elektroprivrede Srbije (EPS) potvrdila da je v.d direktor EPS-a Milorad Grčić u 2018. i 2019. godini sprovođenjem javnih nabavki vrednih 31,53 milijarde dinara kršio Zakon o javnim nabavkama.

“Revizor je dokazao da je tokom 2018. i 2019. godine Grčić kršio zakon i zloupotrebljavao novac građana, a ostao je nesmenjen na funkciji”, kazala je Tepić konferenciji za novinare ispred zgrade EPS-a pozivajući se na reviziju objavljenu u ponedeljak.

Navela je da je DRI utvrdio da Grčić zbog svog v.d. statusa, čije je zakonsko trajanje premašeno, nije smeo da potpisuje ugovore EPS-a i dodala da je vršena revizija samo “uzorka” od 97 ugovora, a da je ugovora u tim godinama bilo “na stotine i stotine”.

Tepić je rekla da je utvrđeno i da je u 82 od 97 analiziranih ugovora o javnim nabavkama bio samo po jedan ponuđač.

“To znači, ili da su uslovi namešteni, ili da su se Milorad Grčić i stranačko rukovodstvo EPS-a na neobičan način potrudili da oteraju sve druge ponuđače”, ocenila je ona.

DRI je zaključio da je Grčić potpisao najmanje 1.049 ugovra o privremenim i povremenim poslovima za radnike kojima kasnije nije dao ugovore na neodređeno vreme, “kako bi ih držao na povocu i koristio ih kad dođu izbori”, naglasila je Tepić.

Kazala je da je revizor potvrdio i da je Grčić protivno zakonu još uvek na mestu v.d. direktora EPS-a i da su zbog toga svi ugovori koje je potpisao ništavni, ali je dodala i da je istekao mandat i Nadzornom odboru tog preduzeća koje bi trebalo da kontroliše rad direktora.

Tepić je navela da DRI revidirala i ugovore firmi Nites, Sekvester i Aseko, za koje je ona ranije tvrdila da su u direktnim političkim i porodičnim vezama sa vrhom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare