Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN: Ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvuju na sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao na početku svog govora da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

“Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji”, kazao je Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili. Navodi da Srbija ozbiljno shavta svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom.

“Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta”, kazao je Vučić.

“Prva odluka iz juna 2018. da krivično gonjenje Petra Jojića i Vjerice Radete treba da bude prebačno Srbiji. Republika Srija je sprovela odgovarajući proces i dala garancije i prihvatila je da to bude nadzirani proces kao i da preduzme mere koje previđa Član 6 statuta Mehanizma. Srbija je izručila sve osobe koje je optužila kancelarija tužioca”, objašnjava.

Srbija osuđuje zločin u Srebrenici, u to nema sumnje, dodaje. Ipak, kritikuje Haški tribunal, navodeći da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima.

“Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni” kazao je Vučić i dodao:
“Uprkos selekivnoj pravdi okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti. Imam poruku za naše grašane: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni za šta”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sednica u Njujorku

U Njujorku je večeras počela sednica Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Na sednici su izveštaj podneli predsednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

U debati o izveštaju učestvovaće predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti, a potom će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici BIH, Hrvatske i Ruande.

Sednicom predsedava predstavnik Estonije koja je u ovom mesecu zemlja koja predsedava SB UN.

Predstavnik Rusije rekao je da je rekao da primećuje entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba

“Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika” kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da niko u Savetu bezbednosti UN neće moći da ostane nem na izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodala da je danas težak dan za našu zemlju zbog pritisaka koji će uslediti, a povezani su sa procesima Haškog tribunala.

“Vučićevo obraćanje će biti istorijsko i mislim da će u glavama tih ljudi, ako ne u politici, promeniti neke stvari, jer niko neće moći da ostane nem na ono što će predsednik izneti. Srpske žrtve, njihove porodice, nisu doživele zadovoljenje pravde i postale su žrtve drugog reda”, kazala je Brnabić za TV Pink i dodala da smatra da će to obraćanje ući u istorijske knjige i udžbenike.

Predsednik Srbije objavio je na svom Instagram profilu da je “naš tim spreman da štiti interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka živi Srbija”.

B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare