Vučić nakon susreta sa Hotijem: Razgovori nisu bili laki, ali ima napretka

Vučić nakon susreta sa Hotijem: Razgovori nisu bili laki, ali ima napretka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, koji je prvi put u ulozi glavnog pregovarača sa albanske strane, u okviru trilateralnog sastanka delegacija Beograda, Prištine i EU. Prethodno je predsednik Srbije razgovarao sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom, a sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Trilateralni sastanak Vučića, Hotija i posrednika EU završen je oko 19.30 časova, nakon čega je Vučić izjavio da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643 ili 1.644 ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

“Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da gde god misle da postoji grobno mesto spremni smo da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas”, rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao “albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana”.

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 odsto raseljenih.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou biće nastavljeni za nedelju dana.

Vučić je rekao da je veoma važna tema sastanka bila i ekonomija. Kazao je da u tom smislu nije siguran da su neki baš dobro razumeli temu jer su došli da pričaju o ratnoj odšteti, što je on odbio.

Rekao je da je predložio da se napravi trgovinski sporazum koji je dobar i za jedne i za druge.

“Da mi sebe time ne unizimo i da vam ne pokažemo da vas priznajemo kao državu, jer to ne činimo”, rekao je on.

Naveo je da je interes Srbije da se napravi što više ekonomskih sporazuma.

“Mi imamo šta da ponudimo Prištini. Nadam se da će oni imati nama u budućnosti šta da ponude. Verujem da će to biti dobar posao u pravljenju neuporedivo bolje atmosfere i okruženja i za našu političku saradnju u budućnosti i za sve drugo”, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju rada na auto-putu Niš-Priština, uz veće evropsko učešće, uz više grantova dobijenog, doniranog novca.

Sledeće srede nastavak razgovora na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

Avdulah Hoti je izjavio posle susreta sa predsednikom Srbije da je to bio težak sastanak u Briselu, posle dvadeset meseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko meseci.

“Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 meseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dve važne teme za građane Kosova i obe zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji”, kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

“Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili meseci. Ne više od toga. Ja sam uveren da imamo mogućnosti da učinimo napredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka”, rekao je Hoti istakavši da je najvažnije da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Podvukao je da su stavovi koje je izneo nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomera sa njih.

Vučić nakon susreta sa Hotijem: Razgovori nisu bili laki, ali ima napretka
TANJUG / BUDUCNOSTSRBIJEAV

Vučić se ranije danas sastao sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, kojeg je dočekao uz srpsku proju i pogaču, objavljeno na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

Varheji je na Tviteru napisao da je imao dobar sastanak sa Vučićem o reformama koje Srbija mora da obavi na putu ka EU, borbi protiv kovida 19 i investicionom samitu Evropske komisije koji će se održti na jesen, kao i o regionalnoj saradnji.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obavio je na Tviteru da “posle sastanaka sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Avdulahom) Hotijem pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i privrženost obe strane tom važnom procesu”.

Fonet, RTS, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare