Vučić preko Grenela nudi Dodikovu glavu

Izvor:
Beta, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko američkog lobiste Ričarda Grenela da pomogne politički pad srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, pišu danas podgoričke Vijesti.

Kako Vijesti saznaju, Grenel se 1. decembra sastao u Tramp hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD i Vučićev dugogodišnji bliski saradnik Marko Đurić.

Grenel, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, prema saznanjima Vijesti, na tom sastanku Dodika je predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos, pišu Vijesti i dodaju da ni Grenel ni oni nisu odgovorili na njihova pitanja u vezi tog susreta.

Prema navodima Vijesti, Grenel je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a kao alternativu je nudio Željku Cvijanović.

Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, naročito uoči izbora koji dolaze na proleće.

Podgorički list podseća da je grupa američkih kongresmena iz Demokratake partije nedavno uputila pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem je žestoko kritikovala predsednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtevali su čak i razmatranje sankcija.

O vezama Grenela i Vučića, dodaju Vijesti, već ranije su pisali mediji u Srbiji, a preneta je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenelove usluge, što je iz Vlade Srbije neubedljivo demantovano. U medijima su se pojavljivali izveštaji da je Grenel bio na večeri sa Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafajet u Beogradu.

Bez obzira što Demokrate imaju većinu, uticaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma, pa izvor Vijesti navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje drži Grenela kao lobistu.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

Vijesti saznaju i da se Vučić na Dodika požalio i specijalnom predstavniku EU za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom poslednjeg susreta u Beogradu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare