Vučić: Zabrana kretanja najverovatnije i ovog vikenda, ne znam da li će izbori biti 28. juna

Vučić: Zabrana kretanja najverovatnije i ovog vikenda, ne znam da li će izbori biti 28. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna da li će izbori biti održani 28. juna.

“Ne znam, ne mogu da znam”, rekao je Vučić.

On je dodao da je dobio veliki broj pitanja novinara o tome da li će izbori biti na Vidovdan.

“Neki od tih ljudi (opozicija) kažu da stalno odlažem izbore jer plašim izbornog fijaska, drugi kažu da žurim na izbore da naplatim nešto od korone. Hajde, ljudi, dogovorite se”, rekao je Vučić i poručio da ćemo imati “izbore po zakonu”.

EK nije nudila pomoć, već povoljne kredite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je reagujući na kritike opozicije, da Evropska komisija nije nudila novčanu pomoć nego je reč o povoljnim kreditima za zemlje koje imaju poremećaje u platnom bilasnom sistemu – a da Srbije te probleme nema.

Stranka slobode i pravde osudila je ranije danas odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju “kod šeika” jer trošenje tog novca, za razliku od novca koji se dobija iz Evrope, niko ne kontroliše.

“To je najbolji primer nepoznavanja stvari. I ne samo nepoznavanje, kod nekih je i loša namera – a kod trećih je želja da se dodvore nekome da mogu da ih okrenu protiv državnih organa Srbije”, kazao je Vučić nakon obilaska novog bolničkog objekta na Karaburmi.

Naveo je da je ponosan na to što Srbija nije na listi sa Ukrajinom, Bosnom i Hercegovinom, Tunisom, Albanijom, Kosovom i Severnom Makedonijom.

“Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona evra. Odbili smo 1,2 milijarde od Međunarodnog monetarnog fonda i ja sam ponosan na to”, rekao je Vučić.

Naglasio je da javni dug Srbije ne sme da premaši 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i naveo da će “najmoćnije zemlje Evropske unije” imati po 200 odsto javnog duga u odnosu na svoj BDP.

Zabrana kretanja će najverovatnije i ovog vikenda biti na snazi – od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovog vikenda biće od petka u 18 časova do ponedeljka u pet ujutro. Pretpostavljam. A kasnije ćemo da vidimo u skladu sa epidemiološkom situacijom i savetima lekara”, rekao je Vučić nakon obilaska bolnice u Vojno-medicinskom centru “Кarabruma”.

Vučić je rekao da su stručnjaci rekli da ne sme da bude popuštanja bar još dve nedelje.

“Mnogi će da se ljute. Ali ja slušam svaki dan lekare i oni su za to da se produži za najmanje dve nedelje zabrana kretanja, posebno vikendom kada su najveće gužve. Danas imamo bolji rezultati zbog dobrih vikenda, poslednje dve nedelje”, rekao je Vučić.

Dodao je da će, kada prođu aktuelne mere, svi pričati da je moglo drugačije, ali da je on srećan što je država svojim merama uspela da sačuva živote ljudima.

“Izolacijom i odgovornošću smo sačuvali naše stanovništvo, pre svega roditelje. I ja sam im zahvalan što su dobro to razumeli, kao i da to niko ne čini zato što ih mrzi nego zato što ih voli. Lako je govoriti kada sve prođe, posle bitke svi su generali. Ali kada je bilo potrebno da se nešto uradi, oni su se sakrili”, rekao je on.

Govoreći o zahtevima medija da se saopšte podaci koliko je država kupila respiratora i po kojoj ceni, Vučić je rekao da će svi podaci biti dostupni.

“Dobiće za svaki respirator… Veoma sam ponosan na posao koji smo obavili. Nijedna zemlja proporcionalno na broj stanovnika nije tako dobar posao uradila. U pitanju su stotine i stotine (respiratora) a stići će nam još neki”, rekao je on.

Dodao je da je danas otvorena nova privremena Kovid bolnica napravljena da traje narednih 30 godina, da “predivno izgleda i ima jednu od najvećih šok soba na Balkanu i 60 kreveta”, a posebno je zahvalio firmi “Termomont” koja je donirala materijal i izvela građevinske radove za samo 12 dana.

Od 4. maja radiće najveći deo privrede

Vučić: Zabrana kretanja najverovatnije i ovog vikenda, ne znam da li će izbori biti 28. juna
Printscreen

Aleksandar Vučić izjavio je da će od 4. maja najveći deo privrede početi da radi i da svi treba da se pripreme da rade više jer za vreme epidemije, kako je rekao “80 odsto Srbije nije radilo”.

Vučić je rekao i da ako bude sve u redu, očekuje posle 1. maja delimičnu obnovu avio saobraćaja, a zatim i međugradskog i gradskog prevoza.

“Gradski prevoz neće krenuti u punom kapacitetu i za ulazak u autobuse biće potrebne najrigoroznije mere, svakako maske, a gužve ćemo gledati da izbegnemo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako će zaposleni stizati na posao.

Na pitanja o ekonomiji, predsednik Srbije je objasnio da se procene rade svakoga dana, da država pokušava da pažljivo otvori privredu i da kriza neće trajati puna tri meseca.

“Kada pričamo o stopi rasta trudićemo se da ne pređe minus dva kako MMF predviđa, nego minus 1 ili 1,5” ,rekao je Vučić i najavio rebalans budžeta za koji će se “kaže truditi da se kontroliše zaduživanje i da deficit ne pređe sedam odsto”.

Vučić je najavio nove mere pomoći pre svega turizmu, hotelijerima a moraćemo, kako je istakao, “da podignemo i Er Srbiju”.

Predsednik Srbije kaže da Vlada Srbije priprema rebalans budžeta, koji će predvideti deficit državne kase od sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), i naglasio da će na taj način biti isfinansirane sve mere namenjene ublažavanju posledica epidemije koronavirusa.

Srbija spremna za eventualni novi talas

Predsednik Vučić je rekao je da se, prema poslednjim podacima, epidemija koronavirusa u Srbiji smiruje, ali da se Srbija osposobljava da sama proizvede sve što je potrebno za eventualni novi talas zaraze na jesen.

“Od ponedeljka ćemo proizvoditi 200 hiljada hirurških maski dnevno i guraćemo ih u magacine za sledeću priliku, nadam se da nas neće iznenaditi nešto, jer rezultati testova koje sam dobio jutros kažu da se polako epidemija smiruje i na to je veliki uticaj imala trodnevna zabrana kretanja”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbije sve spremnija, da ostaje još samo početak proizvodnje zaštitinih rukavica, i da će se požuriti sa završetkom izgradnje kliničkih centara.

Beta, Fonet, RTS

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare