Zaharova: Ruski stav o Kosovu se ne menja

Objavljivanje ‘zvaničnog pisma’ ruske diplomatske misije u Prištini ‘Ministarstvu spoljnih poslova Кosova’ je provokacija koja ima za cilj da u percepciji javnosti predstavi stav Rusije po pitanju Кosova kao promenljiv”, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, 28. oktobra na brifingu u Moskvi.

Tako je Zaharova odgovorila na pitanje ruske federalne informativne agencije Regnum da li je zaista postojalo pismo ruske diplomatske misije, u kojem se Кosovo pominje bez odgovarajuće zvezdice, koja podseća da je to nepriznata teritorija, i ako jeste, da li je rukovodstvo ruskog Ministarstva spoljnih poslova znalo za njegov sadržaj, ili je to „eksces njegovog autora“.

“Znate, ovo je eksces kosovske provokacije i kosovskih provokatora“, odgovorila je Zaharova.

Portparol ruskog ministarstva je podsetila da je ranije na društvenim mrežama već objavila komentar o ovom pitanju, ali ne samo o ovom konkretnom slučaju, već i o „brojnim sličnim provokacijama“, uključujući i sferu informisanja.

„Pomenuti slučaj nije jedini, samo o mnogim stvarima ni ne pričamo široj javnosti, toliko su ružne i apsurdne. Da budem iskrena, ono što ovi najdestruktivniji kosovski provokatori rade je čak donekle i agresivno. Ima mnoštvo primera takvih akcija i akata, posebno u poslednje vreme. Stoga ne treba misliti da će ove provokacije prestati ili da ih mi nećemo pravilno proceniti. Znamo šta je to, znamo na šta ciljaju“, izjavila je Zaharova.

Istovremeno, predstavnica ruske diplomatije je napomenula da je mnogo važnije razumeti značenje svih ovih provokacija – na šta su one usmerene.

„One imaju za cilj da učine sve što je moguće i formiraju u javnosti percepciju o promenljivosti stava Rusije o Кosovu i, samim tim, o Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Upravo na to je i usmerena cela ova informativna kampanja. Sve će se učiniti kako bi taj cilj ostvarili. Očigledno je to od vitalnog značaja za određene kosovske snage i za one koji stoje iza njih“, rekla je Zaharova.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova je dodala i da nije vredna komentara svaka takva pojedinačna akcija, jer ih ima na desetine i stotine. Ali Moskva ponavlja da njen stav po pitanju Кosova nije pretrpeo nikakve promene – on se jasno bazira na međunarodnom pravu i, posebno, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nastavila je Zaharova.

„Naš pristup je dobro poznat. Predstavili smo ga na svim nivoima, o tome smo razgovarali sa našim partnerima. Ali najvažnije je, još jednom ću naglasiti, da se naša pozicija nije promenila“, zaključila je Marija Zaharova.

Podsetimo, prethodno je bivša „ministarka spoljnih poslova Кosova“ Melisa Haradinaj-Subla objavila na Tviteru fotografiju navodnog obraćanja kancelarije ruske ambasade u Srbiji, koja radi u Prištini, „Ministarstvu spoljnih poslova” Кosova. Haradinaj-Stubla je navela da sam ton pisma svedoči o tome da je Moskva zapravo priznala Кosovo. Zaharova je na svom Telegram kanalu objavila komentar o ovom pitanju, u kojem je takva objava opisana kao „dezinformacija“.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar