Zaharova: Saopštenje Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom

Izvor:
NSPM, Politika

Saopštenje Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH o tzv. visokom predstavniku u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

„Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog ‘visokog predstavnika’ za BiH predstavlja flagrantno kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čija je punopravna članica i Rusija”, navodi se u komentaru, prenela je RTRS.

Zaharova je ukazala da partneri nisu hteli da obaveste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje odbora, „samovoljno dodavši u fusnoti da ga Rusija ne podržava”.

„Ne ulazeći previše u komentarisanje sadržaja nelegitimnog saopštenja, moramo konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH. Ubeđeni smo da to ne može doprineti zajedničkim ciljevima: jačanju bezbednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podela”, naglasila je ona.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva je istakla da „odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.

„Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnu i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH”, zaključeno je u komentaru Zaharove.

Ambasadori su u jučerašnjem saopstenju podržali u potpunosti rad Kristijana Šmita i dodali da je, i pored brojnih, kako kažu, podrivanja, uloga visokog predstavnika u BiH, izuzetno važna, naročito u kontekstu ispunjenja 5+2 uslova, nakon čega bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare