9. septembra u Gacku osvećenje spomenika pripadnicima Golijske i Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa JVuO

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva (Vesti online)

Saopštenje Odbora za osvećenje spomenika pripadnicima Golijske i Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa JVuO prenosimo u celosti

Odbor za osvećenje spomenika pripadnicima Golijske i Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa JVuO i civilnih žrtava komunističkog terora u Opštini Gacko 1941 – 1950. godine, obavještava potomke i poštovaoce tradicija Jugoslovenske Vojske u Otadžbini, kao i cjelokupnu javnost, da će u subotu 9. septembra 2023 godine, nakon Svete arhijerejske liturgije koju će služiti Vladika Zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhija iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, biti upriličeno osvećenje novoizgrađenog spomenika u porti stare crkve u Gacku.

Na spomeniku je uklesano 576 imena poginulih gatačkih ravnogoraca i njihovih saboraca iz pograničnih mjesta i žrtava stradalih od komunističke ruke u Opštini Gacko od 1941 – do 1950 godine na čelu sa svojim Komandantima Vojvodom popom Radojicom Perišićem i kapetanom Miloradom Popovićem Komandantom Nevesinjskog korpusa JVuO koji, uz ostale, podigoše Junski ustanak za opstanak hercegovačkih Srba 1941. godine.

Svu našu emigraciju, sve potomke pripadnika JVuO i svu braću Srbe, bratski i srpski pozivamo da dođu u Gacko 9. septembra na otkrivanje ovog spomenika čije osvećenje posle osamdeset godina za Gacko, Hercegovinu i srpski narod u cjelini, predstavlja, u simboličkom i duhovnom smislu, veliki i saborni dan koji smo dugo čekali. Sve dobre ljude koji imaju potrebu i osjećaju smisao ovakvog sabora čekamo otvorenog srca i raširenih ruku. Naša je zajednička i hrišćanska obaveza da pamtimo i liječimo rane prošlosti radi sabranja i budućnosti novih generacija. U organizaciju je, praktično, uključena cjelokupna zajednica u Gacku s namjerom da ovaj dan bude dostojanstven pomen ljudima koji su sve žrtvovali za srpsku ideju.

U tu svrhu pozivamo i sve koji žele i mogu da pomognu završetak izgradnje i organizaciju otkrivanja ovog spomenika da svoje priloge uplate na račun 567 – 421 – 27 – 00000 – 108 u Atos banci, ili u blagajnu Hrama u Gacku.

Napominjemo, takođe, da je na spomeniku ostavljen prostor za upis određenog broja imena ljudi koji su služili Kralju i Otadžbini, a njihova imena nam do sada nisu bila poznata. Zato pozivamo sve koji su eventualno u saznanju o pripadnicima JVuO iz Gacka čija imena nisu upisana na spomeniku da neophodne podatke dostave odboru za izgradnju spomenika.

Dobro nam došli u slobodarsko Gacko, Hercegovinu i našu Republiku Srpsku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare