Boban o sukobima na Maksimiru pre 30 godina: Podržala me je crnogorska linija, Savićević i Miljanić

Boban o sukobima na Maksimiru pre 30 godina: Podržala me je crnogorska linija, Savićević i Miljanić

Svi koji su bili svedoci rata u bivšoj Jugoslaviji dobro pamte 13. maj pre tačno 30 godina, kada je došlo do sukoba Dinamovih i Zvezdinih navijača na stadionu Maksimir u Zagrebu. Sukob se pretvorio u opštu tuču sa milicijom, a do kasno u noć trajali su neredi na zagrebačkim ulicama, koji do tada nisu viđeni u Jugoslaviji. Kapiten Dinama Zvonimir Boban koji je nasrnuo na policajca kaže da bi i danas isto postupio, a da su ga tokom tog događaja podržali Dejan Savićević i Miljanić, odnosno, kako kaže, crnogorska linija.

Analitičari su skloni da kažu da su ti neredi zapravo bili početak rata u Hrvatskoj, a trideset godina kasnije sve je više onih koji misle da je taj događaj izrežiran, jer je noć pred utakmicu doneto kamenje na tradicionalno dinamovsku severnu tribinu, ali i na južnu koja je bila predviđena za zvezdaše.

Na dan utakmice u Zagreb je iz Beograda doputovala grupa od oko 2.500 navijača Crvene zvezde, koje je predvodio Željko Ražnatović Arkan. Sporadični sukobi su počeli još po ulicama Zagreba, a kulminirali su na stadionu. Na ispunjenom stadionu Zvezdini navijači su pevali pesme o Draži Mihailoviću, a Dinamovi o Anti Paveliću.

Prve čarke su započele na polupraznoj istočnoj tribini, na kojoj su bili navijači oba tima. U isto vreme, Zvezdini navijači, koji su bili smešteni na južnoj tribini stadiona u Maksimiru, probili su ogradu i jurnuli na istočnu tribinu.

U tuču su se uključili i neki igrači: kapiten Dinama Zvonimir Boban žestoko je nasrnuo na milicionera Refika Ahmetovića. Nastupila je potom sveopšta tuča i konačan prekid utakmice.

“Napad Bobana na policajca odredio je put kojim će Jugoslavija ubrzo krenuti”, ocenio je nekadašnji fudbaler Dinama Zlatko Kranjčar.

Zbog tog incidenta, Fudbalski savez Jugoslavije kaznio je Bobana sa devet meseci neigranja, a selektor “plavih” Ivica Osim odlučio je da ga ne vodi na Svetsko prvenstvo u Italiji.

U jednom od retkih intervjua koji je dao Gradi Brankoviću, Boban kaže da bi i danas isto postupio i da sebi ništa ne zamera.

Boban o sukobima na Maksimiru pre 30 godina: Podržala me je crnogorska linija, Savićević i Miljanić
Printscreen/ N1

“Ne mogu ja sebi ništa zameriti. Ja sam samo želeo slobodu protiv jednog režima. Protiv jedne nepravde koja je bila evidentirana na stadionu kao nikada pre, na jednoj velikoj sceni. Bio sam OK prema svima, to je nošeno u meni, to je bilo u meni. Mislim da je to bila jedna reakcija u jednom momentu”, kazao je Boban i dodao da je to bio pobunjenički akt mladih ljudi.

Govoreći o onome što je usledilo posle događaja na Maksimiru, on kaže da su pokušala da ga zaštite samo dva čoveka.

Boban o sukobima na Maksimiru pre 30 godina: Podržala me je crnogorska linija, Savićević i Miljanić
Printscreen/ N1

“U momentu kada je bilo najteže mene su zaštitila dva čoveka, samo jedna saigrač Dejan Savićević. I jedan čovek iz fudbala – Miljan Miljanić. Crnogorska linija. Oni koji su nastojali da me shvate, oni koji su bili dovoljno pošteni ili dovoljno korektni da sagledaju situaciju s malo šireg i ljudskog aspekta. Tada se postaviti protiv celokupne javnosti i štiteći jednog, kako su rekli, ustašu, trebalo je imati lične hrabrosti i velikog integriteta”, kazao je Boban.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare