Bugarska sutra stavlja veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU

Bugarska sutra stavlja veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU

Sofija — Sofija će sutra staviti veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU, izjavio je potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov.

Do toga će doći zbog nerešenih istorijskih sporova dve zemlje, prenosi B92 pisanje agencije Beta.

“Podržavamo pristupanje Severne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da reši sporove i primeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu rešila, složićemo se o početku pregovora”, rekao je Karakačanov za bugarski javni radio.

Savet EU za opšte poslove sutra bi trebalo da usvoji okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom. Međutim, za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena zemlja predsedavajuća EU do kraja godine.

Severna Makedonija je postigla 2018. godine posle dugih godina neslaganja kompromis sa Grčkom oko njenog imena, što je toj zemlji omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Bugarska vlada Bojka Borisova, u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, nedavno je pooštrila ton, kritikujući Skoplje zbog nespremnosti da rešava istorijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i istorijskim knjigama.

“Njihova celokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje prema Bugarskoj”, izjavila je u nedelju bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Ona je još ranije rekla da bi Bugarska mogla da stavi veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korene i ako ne prestane da tvrdi da u bugarskoj postoji makedonska manjina.

B92, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare