CEMI: Pokret Evropa sad 25,5 odsto, koalicija oko DPS 23,5 odsto

Izvor:
Beta, Foto: Pokret Evropa sad

Prvo mesto na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zauzeo je Pokret Evropa sad (PES), iza kojeg je koalicija oko Demokratske partija socijalista (DPS), pokazuju podaci Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 72,5 odsto obrađenog uzorka.

Pokret Evropa sad, koji predvodi bivši ministar finansija Milojko Spajić, osvojio je 25,5 odsto glasova, a koalicija oko DPS, na čijem je čelu vršilac dužnosti predsednika te partije Danijel Živković, 23,5 odsto glasova. U predizbornom savezu sa DPS su Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Liberalna partija (LP).

Treće mesto zauzela je koalicija Za budućnost Crne Gore, sa 15,1 odsto, koju čine Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića, Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića i Radnička partija. Članice doskorašnjeg Demokratskog fronta odlučile su se za odvojene nastupe, pošto je taj prosrpski savez rasformiran uoči parlamentarnih izbora.

Koalicija Građanskog pokreta URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, i Demokratske Crne Gore nekadašnjeg predsednika parlamenta Alekse Bečića, osvojila je 12,3 odsto.

U parlament ulazi i Bošnjačka stranka, sa sedam odsto glasova. Listu te partije, pod nazivom “Jasno je”, predvodio je njen lider Ervin Ibrahimović, koji je i potpredsednik vlade.

Glasanje je obeležila znatno niža izlaznost u odnosu na izbore u poslednjih sedam godina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare