Dodik čestiitao Putinu Dan Rusije

Dodik čestiitao Putinu Dan Rusije

BANJALUKA, 12. juna 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu 12. jun, Dana Rusije, poželevši da Rusija nastavi svoj put razvoja, napretka i uspeha.

“Vama lično i celom narodu Ruske Federacije želim mnogo uspeha i prosperiteta na svim poljima. Uz iskrene želje za dalji napredak Ruske Federacije, upućujem vam izraze dubokog poštovanja”, naveo je Dodik u čestitki.

Dodao je da je Dan Rusije je jedan od značajnih datuma u istoriji te zemlje, koji podseća na njenu slavnu prošlost.

Dodik je istakao tradicionalne dobre odnose ruskog i srpskog naroda u svim oblastima, od ekonomije, preko kulture, do obrazovanja, izrazivši uverenje da će ti odnosi biti još bolji, a saradnja dva bratska naroda još uspešnija na obostranu dobrobit, saopšteno je je njegovog kabineta.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je doneta Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Јeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Praznik je zvanični naziv – Dan Rusije dobio 2002. godine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar