Dodik razgovarao sa Putinom

Izvor:
RTRS/ATV, Foto: rsmoscowoffice.ru

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Sa predsednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rešenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom – izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cenu gasa i da je ruski predsednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati sa predstavnicima Gasproma.

Dodik je informisao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i to Srpska ne može sebi da dozvoli.

– Imamo jednu iskrenu opredeljenost predsednika Putina da razume veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovde da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovde za to postoji razumevanje – rekao je Dodik za ATV posle sastanka sa Putinom u Moskvi.

On je istakao da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se menjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o “apstraktnom građaninu”.

On je dodao da su Putinu preneli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH sa čim se Putin saglasio.

– Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je izneo svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primedbi o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Saveta bezbednosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije – rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

– Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum – naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istakao da su danas “odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare