Dodik: Smrt 12 beba najgnusniji zločin svetskih moćnika i poraz civilizacije

Izvor:
Beta, Foto: RTRS, Wikipedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je smrt dvanaest beba zbog nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine, čiji je transport onemogućen zbog nerazumevanja i nehumanosti svetskih moćnika, “najgnusniji zločin” tokom rata u BiH, jer je počinjen nad nemoćnim, nevinim novorođenim bićima.

Dodik je ocenio da je 22. maj 1992. godine, dan kada je umrla prva od 12 beba zbog nedostatka kiseonika, “sinonim za neviđeni poraz humanosti i civilizacije kada je dozvoljeno da dan za danom umiru tek rođena deca”.

“Bol i tuga zbog gubitka tek rođenih beba je ogromna i ona ne jenjava ni tri decenije kasnije, pogotovo kod njihovih roditelja”, kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da je dužnost Republike Srpske, svih institucija i građana da se čuva i prenosi istina o “ovom gnusnom zločinu, da se neguje sećanje na ovu tužnu uspomenu, na 12 banjalučkih beba, kojih više nema zbog neumoljivosti Saveta bezbednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u bolnicu u Banjaluci”.

Sutra će u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci biti obeleženo 30 godina od smrti 12 beba usled nedostatka kiseonika u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru.

Zbog odluke Saveta bezbednosti UN-a o zabrani letova, iz Beograda u Banjaluku u maju 1992. godine nije bilo moguće dostaviti boce sa kiseonikom, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar