Dve najveće makedonske partije SDSM i VMRO DPMNE danas biraju lidere

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Dve najveće partije u Severnoj Makedoniji, vladajući SDSM i opozicioni VMRO DPMNE, danas biraju predsednika.

Socijaldemokrati će naslednika Zorana Zaeva izabrati na neposrednim vanrednim izborima izmedju tri kandidata, dok će delegati na kongresu VMRO DPMNE reizabrati Hristijana Mickoskog, koji je jedini kandidat.

Na drugim neposrednim partijskom izborima u SDSM pravo glasa ima oko 60.000 aktivnih članova vladajuće partije, a procenjuje se da će peti lider od 1992. biti zamenik ministra finansija Dimitar Kovačevski, koji ima podršku Zorana Zaeva.

Glasanje na 194 biračka trajaće u celoj zemlji od 8.00 do 19.00, a ime novog predsednika vladajuće leve SDSM trebalo bi da bude objavljeno večeras posle 21.00.

Dosadašnji lider Zaev, koji je na čelu SDSM od 2013. podneo je ostavku nakon neuspeha partije na oktobarskim lokalnim izborima, na kojima je pretrpela ubedljiv poraz od konkurentske VMRO DPMNE.

Opoziciona konzervativna VMRO DPMNE danas ima 17. redovni kongres u dvorani “Jane Sandanski” u Skoplju. Početak je u 10.00, zatvoreni deo od 13.00, a sednica će u 17.30 ponovo biti otvorena za javnost i tu se očekuje obraćanje predsednika.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar