26/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Grčka i Severna Makedonija dogovorili izgradnju gasovoda

Pixabay

Izvor:
Beta

Vlade Grčke i Severne Makedonije u Atini su potpisale dogovor za izgradnju gasovoda za prirodni gas između dve susedne države.

Taj dokumet su potpisali ministar ekonomije Severne Makedonije Krečnik Bekteši i ministar životne sredine i energetike Grčke Kostas Skrekas, a poptpisvanju je prisustvovao i ambasador SAD u Atini Džefri Pajat.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, izgradjna interkonektora Grčka–Severna Makdonija treba da ojača odnose i olakša trgovinu prirodnim gasom iznedju dve zemlje, kao i da omogući razvoj mreže za prenos gasa u Severnoj Makedoniji.

“Jedna od glavnih prednosti izgradnje interkonektora je poboljšanje sigurnosti snabevanjem i likvidnosti tržišta gasa u Severnoj Makedoniji i snabevanje tim energentom iz Južnog koridora”, navodi se u saopštenju.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši ocenio je da je to veoma važno za odnose dve države i posebno za ekonomiju Severne Makedonije jer će dovesti do smanjenja cene prirodnog gasa, ali i omogućiti da gasovod bude produžen do Kosova i Srbije.

Taj gasovod za prirodni gas, dužine 54 kilometra, počinjaće u grčkom mestu Nea Mesimvrija (kod Soluna) i završavati u Djevdjeliji, pograničnom gradu u Severnoj Makedoniji.

Ukupna vrednost tog projekta je oko 100 miliona evra, od čega će investicija Severne Makedonije biti 54 miliona evra.

Kako je navela vlada u Skoplju, sledi potpisivanje dogovora za saradnju preduzeća Nacionalni energetski resursi Severne Makedonije i grčkog nacionalnog operatera za gas DESFA, kojim će dve strane garantovati izgradnju interkonektora koji povezuje susedne države.

“Ovo je važan dogovor, otvoriće se hiljade radnih mesta za vreme izgradnje. Oko 110 miliona evra će koštati izgradna ovog važnog projekta, koji će objediniti sisteme dve države za prirodan gas. Kad počne da radi dodatno će pomoći razvoju naših ekonomija”, rekao je grčki ministar energetike Kostas Skrekas, ističući da se tim gasovodom “nadgradjuje geopolitička uloga Grčke”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: