Hrvatska pri vrhu po stopi nezaposlenosti u EU

Hrvatska pri vrhu po stopi nezaposlenosti u EU

Zagreb — Hrvatska je u junu bila šesta među zemljama Evropske unije (EU) po stopi nezaposlenosti, pokazao je u četvrtak objavljen izveštaj Eurostata.

U junu, kada je većina država članica Unije počela postupno da ukida mere zaštite od koronavirusa, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti merena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u EU porasla je na 7,1 odsto, u odnosu na 7 odsto u prethodnom mesecu, objavio je Eurostat. Na godišnjem nivou povećanja je za 0,5 procenata.

I u evrozoni je na mesečnom nivou porasla za 0,1 procenat, na 7,8 odsto, objavio je statistički kabinet EU. U junu prošle godine na tom području je iznosila 7,5 odsto.

Ukupno je u junu bez posla u Evropskoj uniji bilo nešto više od 15 miliona građana, od čega njih 12,7 miliona u evrozoni. U odnosu na maj njihov broj je u Uniji porastao za 381 hiljadu, a u evrozoni na 203 hiljade.

Hrvatska u društvu Italije

U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti merena ILO-ovom metodologijom u junu iznosila 8,8 odsto i bila je za 0,1 procenat niža nego u maju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161.000 građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjio za 3.000 u odnosu na maj. U odnosu na prošlogodišnji jun taj broj je povećan za 43.000.

Hrvatska je u izveštaju Eurostata svrstana u skup šest zemalja EU sa najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaku stopu od 8,8 odsto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Hrvatska pri vrhu po stopi nezaposlenosti u EU
Image by Davide Cattini from Pixabay

Nezaposlenost je u junu najviša bila u Španiji, sa stopom od 15,6 odsto i Letoniji, 10,1 odsto. Sledi Kipar sa 9,8 odsto, Litvanija sa 9,4 odsto i Švedska sa 9,3 odsto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u junu imala je Češka, 2,6 odsto, te Poljska, 3 odsto. Slede Nemačka i Malta sa po 4,2 odsto i Holandija sa 4,3 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku, prenosi SEEbiz.

Izrazita nezaposlenost među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u junu u EU na 16,8 odsto, sa 16,2 odsto kolika je bila u maju. U odnosu na prošlogodišnji jun porasla je za 1,9 procenata.

U evrozoni je pak stopa nezaposlenosti građana ispod 25 godina u junu iznosila 17 odsto i bila viša za 0,5 procenata u odnosu na maj, odnosno za 1,5 procenata u odnosu na prošlogodišnji jun.

Bez posla je u junu u EU bilo ukupno 2,9 miliona mladih, od čega njih 2,4 miliona u evrozoni.

U odnosu na prošlogodišnji jun njihov broj porastaon je za 264.000 u EU i za 129.000 u evrozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima ima Španija gde ih je bez posla u junu bilo više od trećine, čak 40,8 odsto. Visokom stopom nezaposlenosti mladih izdvajaju se još i Švedska (28,7 odsto), Italija (27,6 odsto), Luksemburg (26,7 odsto) i Portugal (25,6 odsto). Najniže, jednocifrene stope, imale su Nemačka – 5,6 odsto, Češka, 8,2 odsto i Poljska, 9,5 odsto.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u junu je stagnirala na mesečnom nivou u odnosu na prethodni mesec na 23,7 odsto, a na godišnjem nivou porasla je za 6,8 procenata.

SEEBIZ, B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare