Ispunjeni zahtevi SPC u Crnoj Gori

Ispunjeni zahtevi SPC u Crnoj Gori

Svi sporni članovi (61, 62, 63 i 64) Zakona o oslobodi veroispovesti biće izbrisani, ali će biti dodata i tri nova člana, čime su ispunjeni svi zahtevi Mitropolije crnogorsko primorske zbog čega je Srpska pravoslavna crkva više meseci protestovala.

Kako prenose crnogorski mediji, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dostavio je vladi tekst izmena i dopuna Zakona u kojem su izbrisani svi sporni članovi i definisano da nema registracije za postojeće crkve, piše Danas.

Predloženo je i dodavanje tri nova člana kojima se određuje dodatni rok od tri meseca od stupanja na snagu Zakona za usklađivanje donetih i donošenje novih podzakonskih akata.

U obrazloženju stoji da sporne odredbe grubo krše ustavno načelo jedinstva pravnog poretka, te da nisu u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravima i standardima kao što su zabrana diskriminacije, jednakost svih pravnih subjekata pred zakonom i jednakost zaštite pred sudom, načelo odvojenosti crkava i verskih zajednica i njihove međusobne ravnopravnosti, sloboda misli, savesti i veroispovesti.

Ministar se u obrazloženju poziva i na junsku odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope po kojoj bi najbolje rešenje bilo da se sporne odredbe o imovinskom pitanju izostave.

„Evropski sud za ljudska prava je nizom odluka u konkretnim slučajevima osudio kao nedozvoljen svaki oblik konfiskacije – ne samo direktne konfiskacije, već i indirektne, de facto i konfiskacije imovine zakonodavnim putem“, piše u predloženim izmenama.

U obrazloženju stoji da su izborom nove vlade stvoreni uslovi da se značajno unapredi stanje prava i sloboda građana te da je jedan od prvih koraka na tom putu, kako su procenili, usvajanje izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti.

Stav opozicije je da je izmenama Zakona „cementiran povlašćeni položaj SPC i legalizovano njeno vlasništvo nad uzurpiranim crnogorskim kulturnim i sakralnim dobrima“, koji će, kako kaže član Predsedništva Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković „umesto državi i svim građanima Crne Gore suštinski pripasti drugoj državi“.

Predstavnici Barske nadbiskupije, Kotorske biskupije, Islamske zajednice u Crnoj Gori i Jevrejske zajednice Crne Gore sa svoje strane, „cene napor nove Vlade i resornog ministarstva da se poboljšaju zakonska rešenja“.

Danas, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare