Izetbegović: Imamo STRAHOVITO oružje, ono je poruka za sve koji imaju loše namere u odnosu na BiH

Izetbegović: Imamo STRAHOVITO oružje, ono je poruka za sve koji imaju loše namere u odnosu na BiH

PREDSEDNIK Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas da Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju “strahovito oružje” i poručio kako bi o tome trebalo da razmisle svi oni koji imaju zle namere prema toj zemlji.

Izetbegović je posetio fabriku oružja i municije “Binas” kod Bugojna gde su mu demonstrirali dejstva nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim, pišu Večernje novosti.

– Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u `Binasu` u Bugojnu dometa preko 2.000 metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine – rekao je Izetbegović, prenela je Hina.

Ističe da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini “korak prema učvršćenju mira”.

– Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namere u odnosu na BiH – dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i municije koje se izrađuje u Bugojnu.

Predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je potvrdio da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 miliona evra.

– Prodaja naoružanja raste unatoč svim vapajima da nema ratova – obrazložio je te planove Novalić.

Vojna industrija u BiH čiji su pogoni gotovo u celosti koncentrisani na području Federacije BiH, iz godine u godinu sve više izvozi, a dominiraju različite vrste municije.

Vrednost izvezene municije u 2019. godini bila je nešto veća od 120 miliona evra, prodavano je u pedesetak država, a najveći kupci su bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta.

Novosti.rs, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare