Krivična prijava grupe građana BiH protiv funkcionera zbog nenabavke vakcina

Krivična prijava grupe građana BiH protiv funkcionera zbog nenabavke vakcina

U Tužilaštvo Bosne i Hercegovine upućena je krivična prijava protiv čelnih ljudi te države, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Doktor Bakir Nakaš podneo je krivičnu prijavu u ime 24 građana Bosne i Hercegovine protiv Zorana Tegeltije, predsedavajućeg Veća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministarke civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravlja Federacije BiH, prenosi RSE.

Kao razlog je navedeno da u periodu od polovine septembra 2020. godine do polovine marta 2021.godine “nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva od virusa COVID-19, čime su povredili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine”.

“Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posledicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, navodi se u krivičnoj prijavi podnesenoj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U prijavi se ističe kako su Tegeltija, Gudeljević, Novalić i Mandić ‘bili potpuno svesni opasnosti koja preti u slučaju propuštanja nabavljanja vakcina za najugroženije kategorije radnika u zdravstvenoj delatnosti i najpogođenijih slojeva stanovništva’

“Vlada Federacije BiH je tek na telefonskoj sednici 5. Marta 2021. godine zaključila da će posebnom odlukom formirati ad hoc tim za pregovore sa proizvođačima vakcina. Nerazmatranje direktne nabavke vakcina i nepreduzimanje niti jedne aktivnosti ka ostvarivanju tog cilja, sve do 4. marta 2021. godine, dakle u periodu u kojem je veliki broj građana BiH izgubio život, predstavlja eklatantan primer neobavljanja službene dužnosti prijavljenih. Takav odnos prijavljenih prema svojim zakonskim obavezama predstavlja izvršenje krivičnog djela Zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH, odnosno člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH”, ističe se u prijavi.

Radio Slobodna Evropa

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar