Krvokapić predložio kandidate, javnosti uglavnom nepoznati

Krvokapić predložio kandidate, javnosti uglavnom nepoznati

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavio je partijama, koje čine parlamentarnu većinu, spisak sa imenima kandidata za ministre u budućoj vladi. Objasnio je da se pri sastavljanju nove vlade opredelio za racionalizaciju koja će dati odgovor na sve izazove.

Krivokapić je naveo da su se opredelili za 12 ministarstava što je kako je rekao vezano za neke sisteme koji imaju dobre primere prakse, prvenstveno Holandiju i Finsku.

Kako je naveo buduća vlada imaće Ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu će biti Jakov Milatović, Ministarstvo kapitalnih investicija koje će voditi Mladen Bojanić, dok je za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložio Aleksandra Stijovića.

Na mesto ministara zdravlja Krivokapić je predložio Jelenu Borovinić Bojović, a na čelo resora prosvete, nauke, kulture i sporta predložio je Vesnu Bratić.

Ministarstvo pravde je, kako kaže, izmenjeno i imaće sadržaj koji će se odnositi na ljudska i manjinska prava, a vodiće ga Vladimir Leposavić.

Krivokapić je dodao da je Ministarstvo finansija doživelo dodadak koji se odnosi na socijalno staranje, a za ministra je predložio Milojka Spajića.

Budući ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće Ratko Mitrović.

Naveo je da su klasična ministarastva koja su ostala u svom obimu Ministarstvo unutrašnjih poslova “sa težnjom da mu se pripoji Uprava policije”, koje će voditi Nikola Terzić, Ministarstvo odbrane za koje je naveo da nije personalno popunjeno i Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Đorđem Radulovićem.

“Novo ministarstvo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, koje označava direktnu okrenutost ka građanimna, privredi zainteresovanim stranama i onome što svi želimo – da vidimo kvalitet javne uprave koji zaslužuju naši građani”, rekao je Krivokapić, a za ministra je imenovao Tamaru Srzentić.

Imena kandidata za ministre koje su objavili podgorički mediji uglavnom široj javnosti nisu poznati, a mediji navode da je mandatar predložio za ministra odbrane lidera GP URA Dritana Abazovića.

Nije izvesno da li će njegov predlog “eksperata” proći stranačke potvrde.

Predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević saopštio je danas da je vlada koju će predložiti mandatar “Milova vlada kontinuiteta”, i dodao da se Krivokapić “sprda sa državom i biračima”.

“Nema ništa od reformi i demontaže sistema. Sve je jedna velika prevara naroda i opasno igranje sa sudbinom države. Mandatar koji ne može jedan dan da održi datu reč. Ovo su ti čuveni ‘eksperti’. Sve anonimusi bez ikakvog iskustva i referenci. U ovoj Vladi ima više DPS-ovaca nego u Vladi Duška Markovića”, napisao je Medojević na svom Fejsbuk profilu.

Pokret za promene je deo koalicije koju je predvodio Krvokapić. On je sa ključnim članom koalicije Demokratskim frontom kojeg čini i PZP u sukobu oko koncepta buduće vlade.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je večeras da sa spiska ministara mandatars za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poznaje samo jednu osobu i da ne zna ko je za te ljude glasao.

On je novinarima nakon sastanka na kojem je mandatar predložio listu kandidata za ministre rekao da će se o predlogu izjasniti na partijskim organima.

“Proći će i ovo brzo. Imaćemo slobodne izbore i narod će na tim izborima iskazati svoju volju”, poručio je Mandić.

Osim Abazovića, koji je prema pisanjima medija predložen za ministra odbrane, među kandidatima je Mladen Bojanić, koji je bio predsednički kandidat, ali i dr Jelena Borovinić Bojović koja je u žižu javnosti dospela poslednjih dana nakon što je pokrenuta istraga kako je došlo do toga da sveštenik koji je bolestan od korone izađe iz bolničke sobe i prisustvuje ispraćaju mitroplita Amfilohija, i ko je dozvolio da sveštenici preuzmu njegovo telo iz KC. Ona je na čelu pulmonološke klinike i bliska je SPC.

Takođe, među predloženim kandidatima je i prof. Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske.

Ostalih devet kandidata nisu široj javnosti poznati.

Vlada će, kako je ranije saopšteno, biti ekspertska, imaće 12 ministara ili kako je Krivokapić izjavio medijima “12 apostola”.

Abazović je, komentarišući predlog mandatara Zdravka Krivokapića za sastav nove Vlade, rekao da nisu u potpunosti poštovani svi principi, ali da do kraja stoji uz mandatara da izabere tim.

“Ako me pitate da li sam oduševljen sastavom, rekao bih da bih lično imao neke korekcije i da nisu u potpunosti ispoštovani svi principi. Ali do kraja stojim uz mandatara da izabere tim. Građani očekuju da se vlada formira što pre”, rekao je Abazović.

Izvor: Beta, INSAJDER

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare