Levica inicira regionalnu solidarnost u vreme pandemije

Levica inicira regionalnu solidarnost u vreme pandemije

Političke stranke levice u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji inicirale su deklaraciju o regionaloj solidarnosti, kao odgovor na teške socijalne, ekonomske i političke posledice koje tek očekuju društva u regionu zbog pandemije koronavirusa. Tekst Deklaracija koju su potpisale ličnosti iz područja političkog i društvenog života, književnosti, kulture, nauke i sporta objavljen je danas.

Levica inicira regionalnu solidarnost u vreme pandemije
Logo

Deklaracija koju su inicirale stranke levice Socijaldemokratska unija (Srbija), Radnička fronta i Nova ljevica (Hrvattska) i Levica (Slovenija) nastala je usled trenutne situacije prouzrokovane pandemijom, kao odgovor na teške socijalne, ekonomske i političke posledice koje tek očekuju društva u regionu, navodi se u saopštenju inicijatora Deklaracije koje je prenela Radio televizija Srbije.

U tom kontekstu, Deklaracija donosi jasne smernice za buduću regionalnu solidarnost među zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, kao i za aktivno delovanje progresivnih društvenih i političkih snaga.

Poziv je primarno upućen pojedincima iz svih delova nekadašnje Jugoslavije koji se prepoznaju u ključnim principima na kojima se bazira Deklaracija o regionalnoj solidarnosti a to su: socijalnoj pravdi i jednakosti, rodnoj i seksualnoj ravnopravnosti, nacionalnoj i etničkoj ravnopravnosti, očuvanju zajedničke životne sredine i njenih resursa, antifašizmu, saradnji i miru i empatiji i međusobnoj pomoći.

Levica inicira regionalnu solidarnost u vreme pandemije
Facebook

Među inicijalnim potpisnicima i potpisnicama nalaze se ličnosti iz područja političkog i društvenog života, književnosti, kulture, nauke i sporta koji su svojim delovanjem i uverenjima potvrdili da slede i promovišu navedena načela.

Levica inicira regionalnu solidarnost u vreme pandemije
Logo

Do sada su Deklaraciju, među ostalima, potpisali Boris Buden, Dubravka Ugrešić, Branko Milanović, Vedrana Rudan, Rajko Grlić, Mira Furlan, Dino Mustafić, Renata Salecl, Viktor Ivančić, Srećko Horvat, Antonije Pušić – Rambo Amadeus, Vladimir Arsenijević, Saša Ilić,  Igor Štiks, Asim Mujkić, Katerina Kolozova, Rumena Bužarovska, Jovo Bakić, Alpar Lošonc, Ivan Medenica i mnogi drugi, prenosi RTS.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare