Milanović poziva premijera da objavi rezultate forenzičke istrage o padu vojnog drona

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen FoNet/Video

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas premijera Andreja Plenkovića da objavi rezultate forenzičke istrage o nedavnom padu bespilotne letelice sovjetske proizvodnje u Zagrebu.

“Neka premijer sazove konferenciju za novinare i neka pokaže novinarima nalaz Centra za kriminalistička veštačenja čija su veštačenja u 90 odsto slučajeva dokaz na sudu”, rekao je Milanović novinarima u Zadru, prenela je njegova pres služba.

Milanović je tako odgovorio na pitanje o rezultatima veštačenja koja još nisu objavljena, a Nova TV je pre nekoliko dana objavila, pozivajuči se na pouzdane izvore, da na delovima bespilotne vojne letelice na kojima je završeno veštačenje nije bilo tragova eksploziva.

To je suprotno tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića i ministra odbrane Marija Banožića da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu bila naoružana i da je najverovatnije aviobomba eksplodirala u tlu. Plenković je rekao i da je ukupna težina bombe o kojoj se govori u izvornoj varijanti 120 kilograma, a nosila je oko 40 kilograma eksploziva.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji već mesecima kritikuje rad ministra odbrane, rekao je danas da bi “bilo normalnije da se formira neka državna komisija sa stručnjacima, ne iz političkih stranaka, da oni donesu mišljenje, da oni sprovedu istragu”.

Milanović je novinarima kazao da istragu vodi Državno tužilaštvo, ali da tužilaštvo u njoj ne učestvuje, osim kad treba da izda saopštenje da se umiri javnost, a izdalo ga je onda kad je utvrdjeno da stvari nisu baš onakve kakvim su ih prikazivali “mali Bane i Plenković”.

“Želim da znam šta se dogodilo. Kako je moguće da je palo telo od šest tona na travnjak i da je bilo puno eksploziva koji je eksplodirao, a ustvari nema nigde tragova štete. Ja to ne razumem dovoljno dobro, pa onda čekam eksperte da mi kažu je li uopšte bilo tragova eksploziva”, dodao je predsednik.

Reagujuću na navode Nove TV, zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo saopštilo je juče da je balističkim veštačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrdjeno da se radilo o aviobombi sa pripadajućim upaljačem, ali da se zasad još ne može doneti konačni zaključak o tragovima eksploziva. Oni su naveli da su dosad dobili rezultate balističkog veštačenja i samo deo rezultata hemijsko-fizikalnog veštačenja.

Premijer Andrej Plenković juče je rekao novinarima da i dalje traje istraga, a da je dosad utvrdjeno da je letelica bila naoružana, odnosno da je na njoj “umesto one izvorne izvidjačke namere bila postavljena jedna vrsta aviobombe”.

Za razliku od Plenkovića i Banožića, više vojnih stručnjaka je tvrdilo da da je teško da je bespilotna letelica nosila eksploziv, već da je verovatnije reč o bombi za samouništenje. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da je, prema njihovim informacijama, bespilotna letelica bila nenaoružana i da se srušila pošto je ostala bez goriva.

Bespilotna letelica “Striž Tupoljev 141” proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se pre dve sedmice na zelenu površinu u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma “Stjepan Radić” u kojem je oko 4.500 studenata. Reč je o gusto naseljenom delu Zagreba. Nije bio poginulih i povredjenih, a oštećeno je 40-tak automobila koji su bili parkirani na obližnjem parkiralištu.

Prema onome što je dosad poznato, letelica je lansirana u Ukrajini, prošla je kroz vazdušne prostore država NATO – Rumunije (gde je bila nekoliko minuta) i Madjarske (oko 40 minuta), pre nego što je ušla u Hrvatsku gde je posle sedam minuta pala u Zagrebu.

Još se ne zna ko je lansirao, a hrvatski premijer je nekoliko puta istakao da najvažnije da se utvrdi je li reč o incidentu, sabotaži ili nameri.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare