Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Genocid u Srebrenici se dogodio, dokazivati ga više ne treba, svet zna ko je počinio genocid u Srebrenici, a zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je reći i prihvatiti da za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u video poruci naveo da je važno reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni, preneli su hrvatski mediji.

Odgovornost svih nas jeste da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, istakao je Milanović idodao da je još veća odgovornost na nama da porodice žrtava i preživele prihvatimo kao sebi jednake i damo im veru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrednosti.

“Ne ostavljajmo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, verodostojnosti i iskrenosti”, zaključio je Milanović.

Đukanović: Opomena za sve naše narode

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod
Printscreen

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je svojoj video poruci izjavio da je Srebrenica opomena za sve naše narode.

“Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nisu sprečili, i nas i međunarodne zajednice, svedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, večita opomena i podsećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti”, naveo je Đukanović, prenosi RTCG.

On je ukazao da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila, dodaši da takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama.

“One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sledbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, kazao je predsednik Crne Gore.

On je naglasio da sećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza.

“Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti”, poručio je Đukanović.

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Pendarovski: Ideja o etnički čistoj teritoriji vodi ka tragediji

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod
Printscreen

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je genocid u Srebrenci jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikakvo racionalno opravdanje.

“Pre 25 godina se desio genocid u Srebrenici, kada je više od 8.000 ljudi pretežno muškaraca i dece, sistemtaki ubijeno samo zbog toga što su bili Bošnjaci. To je, bez dileme, jedan od najmračnijih događaja u evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikavo racionalno objašnjenje”, rekao je predsednik Severne Makedonije u video-konferenciji tokom današnjeg obeležavanja 25. godišnjice zločina u Srebrenici.

Prema njegovim rečima, “neki od zločinaca su se već suočili s pravdom pred Međunarodnim sudom, a deo preživelih je smogao hrabrost da pogleda u oči svojim dželatima i da oprosti onima koji su se pokajali zbog svojih zlodela”.

“Ali, mnogi od njih i dalje žive sa užasnim traumama, dodatno pojačanim negiranjem i relativizovanjem istine o tom zločinu”, rekao je Pendarovski.

Prema rečima predsednika Severne Makedonije, istorija, ne samo na Balkanu, uči da “ideja o etnički čistoj teritoriji uvek vodi ka tragediji”.

“Poslednji balkanski ratovi su pokazali da i posle Holokausta, genocid može da se ponovi. Ako jedna generacija ne govori, naredna će zaboraviti, što stvara plodno tlo za nove konflikte”, upozorio je Pendarovski.

Fonet

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare