Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Genocid u Srebrenici se dogodio, dokazivati ga više ne treba, svet zna ko je počinio genocid u Srebrenici, a zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je reći i prihvatiti da za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u video poruci naveo da je važno reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni, preneli su hrvatski mediji.

Odgovornost svih nas jeste da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, istakao je Milanović idodao da je još veća odgovornost na nama da porodice žrtava i preživele prihvatimo kao sebi jednake i damo im veru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrednosti.

“Ne ostavljajmo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, verodostojnosti i iskrenosti”, zaključio je Milanović.

Đukanović: Opomena za sve naše narode

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod
Printscreen

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je svojoj video poruci izjavio da je Srebrenica opomena za sve naše narode.

“Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nisu sprečili, i nas i međunarodne zajednice, svedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, večita opomena i podsećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti”, naveo je Đukanović, prenosi RTCG.

On je ukazao da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila, dodaši da takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama.

“One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sledbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, kazao je predsednik Crne Gore.

Pročitajte još  Kolindin muž, Milanović i Mesić ORGIJALI S PROSTITUTKAMA IZ SRBIJE?

On je naglasio da sećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza.

“Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti”, poručio je Đukanović.

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Pendarovski: Ideja o etnički čistoj teritoriji vodi ka tragediji

Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod
Printscreen

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je genocid u Srebrenci jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikakvo racionalno opravdanje.

“Pre 25 godina se desio genocid u Srebrenici, kada je više od 8.000 ljudi pretežno muškaraca i dece, sistemtaki ubijeno samo zbog toga što su bili Bošnjaci. To je, bez dileme, jedan od najmračnijih događaja u evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikavo racionalno objašnjenje”, rekao je predsednik Severne Makedonije u video-konferenciji tokom današnjeg obeležavanja 25. godišnjice zločina u Srebrenici.

Prema njegovim rečima, “neki od zločinaca su se već suočili s pravdom pred Međunarodnim sudom, a deo preživelih je smogao hrabrost da pogleda u oči svojim dželatima i da oprosti onima koji su se pokajali zbog svojih zlodela”.

“Ali, mnogi od njih i dalje žive sa užasnim traumama, dodatno pojačanim negiranjem i relativizovanjem istine o tom zločinu”, rekao je Pendarovski.

Prema rečima predsednika Severne Makedonije, istorija, ne samo na Balkanu, uči da “ideja o etnički čistoj teritoriji uvek vodi ka tragediji”.

“Poslednji balkanski ratovi su pokazali da i posle Holokausta, genocid može da se ponovi. Ako jedna generacija ne govori, naredna će zaboraviti, što stvara plodno tlo za nove konflikte”, upozorio je Pendarovski.

Pročitajte još  Odgovor Lebrehta Gašpara na "invalidne" i "ingeniozne" tvrdnje Ivane Šundić Mihovilović o Srebrenici

Fonet

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare