Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: U izborni proces se meša i ruska crkva

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: U izborni proces se meša i ruska crkva

U izborni proces u Crnoj Gori meša se i Ruska pravoslavna crkva preko svog predsednika za spoljne veze mitropolita Ilariona, koji je izjavio da je crnogorski ambasador u Moskvi pokušao da ga “ubedi u valjanost” Zakona o slobodi veroispovesti, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi RTCG.

U saopštenju se navodi da je ambasador Crne Gore u Rusiji samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa tim zakonom, što su radili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim verskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima.

“To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije, kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primenjuju za njihovo ostvarivanje”, ističe se u saopštenju.

Ministastvo ocenjuje da u stavovima Ilariona ima mnogo više politike nego duhovnosti i ističe da nisu izostala ni njegova politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi.

Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja u jednoj maloj, sekularnoj državi, u kojoj građani pravoslavne veroispovesti čine ogromnu većinu, toliko je aspurdna da je ne vredi ni komentarisati, poručili su iz Ministarstva.

Cilj ovakvih izjava uvek ostaje isti – nastojanje da se promenom odnosa političkih snaga stane na kraj spoljnopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Fonet

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar