Ni jedna od tri stranke vladajuće koalicija neće glasati za nepoverenje vladi Crne Gore

Izvor:
Beta, Foto: Bojana Čupić/ gov.me

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi politički marketing za lokalne izbore u Podgorici a sve tri stranke vladajuće koalicije saopštile su da neće podržati taj predlog opozicije.

Krivokapić je novinarima, nakon panel debate “Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda”, rekao da ne vidi da bi iko mogao da preokrene slobodnu volju gradjana od 30. avgusta.

“Volja gradjana je tada bila uperena protiv režima koji je ostavio mnogo posledica”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je budućnost Crne Gore zagarantovana reformskim pristupom i reformskim programima na kojima je Vlada radila danonoćno.

Vlada je, prema njegovim rečima, ostvarila izuzetne rezultate “u uslovima u kojima obitava”.

“Mi nismo imali kad da se bavimo marketingom. Mi smo se bavili unapredjenjem kvaliteta života. Crna Gora mora da funkcioniše po principu pogleda u budućnost. Ova vlada nudi viziju po kojoj je ta budućnost izvesna”,naveo je Krivokapić uz poruku da je cilj da pobede programi, a ne lepota i harizmatičnost.
Sve tri koalicije vladajuće većine najavile su da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Prvo je to saopštio Demokratski front (DF) koji je najžešći kritičar Vlade premijera Krivokapića, ali je naveo da neće da ruši vladu sa DPS-om.

I Demokrate Alekse Bečića su najavile da neće glasati za inicijativu.

Poslanik vladajućih Demokrata, druge po veličini vladajuće partije, Vladimir Martinović kazao je da će, ukoliko neko od poslanika parlamentarne većine podrži inicijativu opozicije za izglasavanje nepoverenja Vladi “to značiti da je uzeo novac”.

Danas se oglasila i URA Dritana Abazovića koja je saopštila da u ovom trenutku Gradjanski pokret URA nema razloga da glasa nepoverenje Vladi.

“Do sada smo vrlo jasno saopštavali što bi za nas bili razlozi da to učinimo – kada bi Vlada donela odluke suprotne nacionalnim interesima i evropskom putu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

U opozicionom predlogu koji je 29. novembra dostavljen parlamentu poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), albanskih stranaka, Bošnjačke i dve socijaldemokratske partije, navode da je Crna Gora pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvodjenja višestranačja.

Prema Ustavu Skupština većinom glasova svih poslanika odlučuje o poverenju Vladi. To znači da je za izglasavanje nepoverenja Vladi neophodan glas 41. poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra kako je moguće da inicijativa za smenu Vlade Crne Gore dobije podršku dela vladajuće većine u parlamentu.

On smatra da opozicija ne bi ulazila u politički poduhvat za smenu Vlade, da nije sigurna da će dobiti podršku bar jednog poslanika većine.

Vujović za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da opozicija u suprotnom rizikuje da inicijativa ne prodje i da eventualni novi zahtev za opoziv Vlade ne bi mogla da podnese pre isteka 90 dana, kako je propisano poslovnikom.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar