Odloženi parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

Odloženi parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je zbog epidemije Covid-19 odložila vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 12. april.

Kako se navodi, uredba sa zakonskom snagom da se “prekinu sve izborne aktivnosti i sva pitanja povezana sa izbornim procesom” doneta je na sinoćnoj sednici.

Tu odluku Vlada u Skoplju je donela zbog vanrednog stanja proglašenog kako bi se efikasno sprečilo unošenje i širenje koronavirusa i zbog toga što se parlament Severne Makedonije (koji je raspušten 16. februara zbog izbora) ne sastaje da poništi odluku za raspuštanje.

“U takvim uslovima zbog neophodne potrebe da se uspešno sprovedu mere za borbu protov korona virisa u zemlji, Vlada je donela uredbu za prekidanje svih aktivnosit za sprovođenje izbora za poslanike u parlamentu Severne Makedonije, koji su zakazani za 12. april”, ističe se u saopštenju.

 

Državna izborna komisija je zadužena da obezbedi i čuva postojeću dokumentaciju do održavanja izbornih aktivnosti, nakon što bude proglašen prestanak vanrednog stanja.

Lideri političkih partija Severne Makedonije postigli su 17. marta konsenzus da vanredni parlametarni izbori zakazani za 12. april “treba da se odlože zbog stanja sa koronavirusom”, ali nije postigut dogovor oko pravnog osnova za tu političku odluku.

Vanredne parlamentarne izbore lideri parlamentarnih stranaka su dogovorili u oktobru prošle godine na sastanku kod predsednika države, nezadovoljni jer Severna Makedonija po treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare