Odluka predsednika Hrvatske o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu “neprimerena i etički neprihvatljiva”; “Sraman čin”

Odluka predsednika Hrvatske o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu optuženom za ratne zločine, iako zakonita, nije primerena ni etički prihvatljiva.

To je ocenila Hrvatska nevladina organizacija Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

“Iako je zakonita, odluka nije primerena, jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje, a veći deo osuđenih već je izdržao kazne”, navodi se saopštenju Dokumente povodom vraćanja odlikovanja Glavašu, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, prenosi Hina.

Dokumenta podseća da su Milanovićevoj odluci prethodile odluke Ustavnog suda iz 2015. i Vrhovnog suda iz 2016. godine, kojima je pravosnažni postupak sa donetom presudom za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku zbog proceduralne greške vraćen na početak.

Poslednje ročište u ponovljenom postupku protiv optuženog Branimira Glavaša i drugih, koji je počeo 15. juna 2018. godine, održano je u martu 2020.

“Još uvek nije imenovano novo sudsko veće pred kojim će se nastaviti postupak. Zbog izmene sastava veća rasprava će morati da počne iznova i svi će dokazi morati da se ponovo izvedu”, napominju iz Dokumente.

Iznenađeni su time da je Milanovićeva odluka objavljena u Narodnim novinama, “bez dodatnog obraćanja javnosti u kojem se moglo iskazati razumevanje za žrtve ratnih zločina počinjenih u Osijeku i za njihove porodice”.

“Oni čekaju pravdu gotovo trideset godina i zaslužili su objašnjenje razloga za odluku o povratu odlikovanja”, ističu iz hrvatske NVO.

Predsednik Hrvatske i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Reč je, kako navodi Hina, o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu i ostalim okrivljenima, kao i o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju pa je postupak vraćen na početak.

“Sraman čin Zorana Milanovića”

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je večeras kao skandaloznu ali očekivanu odluku predsednika Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje Zorana Milanovića da vrati ratna odlikovanja i čin general “osvedočenom ratnom zločincu” Branimiru Glavašu.

”Ovim sramnim činom Zoran Milanović je po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vređa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi. Milanović dobro zna da je Branimir Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije”, poručio je Linta u saopštenju.

Slučaj Glavaš, kako je dodao, jedan je od mnogih primera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj meri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Linta ponovo poziva Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović. Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar