Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom, Crna Gora zatvorila granice za strance

Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom, Crna Gora zatvorila granice za strance

U cilju zaštite od koronavirusa Crna Gora je uvela nove privremene mere, koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje granica za strance.

Kao i obaveznu samoizolaciju za putnike iz inostranstva.

Juče je na sednici Nacionalnog koordinacionog tela odlučeno da su u Crnoj Gori zatvorene granice za strance osim za one koji rade u Crnoj Gori, obavezna je samoizolacija, zatvaraju se lokali, kafići, igraonice, teretane i tržni centri.

“Prognoze iz regiona su zabrinjavajuće, raste broj oboljelih i gubitak života. U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu koronavirusa. A kad ga registrujemo da sprečimo njegovo nekontrolisano širenje, i obezbedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje”, izjavio je posle sednice potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je najavio da će se zatvoriti svi granični prelaze za sve strance.

Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom, Crna Gora zatvorila granice za strance
Image by David Mark from Pixabay

Promet robe ostaje nesmetan uz posebne mere zdravsteno-sanitarnog nadzora, naglasio je Simović i napomenuo da Crna Gora ne zatvara granice za crnogorske građane.

Nove mere koje su uvedene podrazumevaju i obaveznu samozilaciju od 14 danas za sve crnogroske državljane koji u zemlju dolaze iz inostranstva.

Mere se odnose i na zatvaranje diskoteka i noćnih klubova, zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim onih za dostavu hrane, zatvaranje tržnih i fitnes cenatara, kazina, kladionica i kockarnica.

Nove privremene mere zaštite od COVID-19 podrazumevaju i ograničenje broja kupaca na 50 u objektima i na 100 na pijacama i tržnicama.

Prema poslednjim podacima crnogorskog Instituta za javno zdravlje, u toj zemlji i dalje nema registrovanih slučajeva korona virusa.

U Hrvatskoj novih sedam zaraženih, troje su lekari

Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom, Crna Gora zatvorila granice za strance
Pixabay

U Hrvatskoj je identifikovano novih sedam zaraženih korona virusom, od kojih je troje lekara, a ukupno ih je 56.

Jedan od obolelih lekara je sa zagrebačke klinike Rebro, potvrdio je ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je juče najavio da Hrvatska ulazi u treću fazu borbe protiv korona virusa.

“Zaraženo je novih sedam osoba korona virusom. Trenutno obrađujemo 835 testova, a 15 nalaza još čekamo”, kazao je Beroš na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba, preneli su hrvatski mediji.

Novozaraženi lekar je virus dobio od osoba koje su se vratile sa skijanja.

“Štab pomno promišlja sve mere koje donosi. Temeljene su na stručnim i naučnim inputima. Imamo najširu sliku”, rekao je Beroš i zahvalio građanima koji poštuju mere predostrožnosti.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, je rekao da ne bi bilo dobro da život u zemlji stane, jer, kako je rekao, epidemiološka situacija je još uvek dobra.

Prema njegovim rečima, 9.000 ljudi je u samoizolaciji, među njima je puno onih koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Cepak je ocenio i da je dobro što Hrvatska ima, kako kaže, mali broj obolelih s obzirom na to da je u Evropi taj broj mnogo veci.

Slovenci mogu u Hrvatsku, osim iz Bele Krajine

Slovencima ce biti zabranjen ulazak u Hrvatsku ili će im biti određen 14-dnevni karantin samo ako dolaze iz pograničnog regiona Bela Krajina, saopštile su hrvatske vlasti.

Tokom jučerašnjeg dana, vladala je pometnja oko ulaska slovenačkih državljana u Hrvatsku, nakon što je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje saopštilo da se pogranične mere odnose na celu Sloveniju, ali je kasnije preciziralo da se resrikcije odnose samo na putnike iz Bele Krajine.

Mere karantina odnose se i na Hrvate koji rade u Beloj Krajini i žele da se vrate kući, prenosi STA.

Kako Bela Krajina nije jedini region koji se graniči sa Hrvatskom, jedini je neproporcionalno pogođen korona virusom.

STA podseća da Slovencima od juče više nije dozvoljeno da ulaze u Srbiju.

Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom

Onlajn nastava u Hrvatskoj pod hakerskim napadom, Crna Gora zatvorila granice za strance
Image by Pete Linforth from Pixabay

Nakon što je jutros u Hrvatskoj zbog situacije s koronavirusom počela onlajn nastava,trenutno su u toku problemi zbog hakerskih napada. Napad je prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nastava preko sistema “AAI@EduHr” trenutno nije moguća, objavio je CARNET.

“Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspešno, ali je sistem “AAI@EduHr” trenutno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće sa pristupom određenim uslugama”, navodi se.

“Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnima u Ministarstvu unutrašnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu. Izvinjavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama”, poručili su iz CARNET-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare