Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 15. jula, proglašeno vanredno stanje

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 15. jula, proglašeno vanredno stanje

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je juče vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamnetarni izbori budu 15. jula. U saopštenju se navodi daje Pendarovski odluku da proglasi vanredno stanje, koje će trajati do 22. juna, doneo na predlog Vlade da bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamnetarnih izbora koji su političke stranke dogovorile i to uz sprovoođenje mera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uslovima pandemije.

“Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsednik parmenta donese rešenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmenjeni rokovnik”, napomenuo je predsednik.

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 15. jula, proglašeno vanredno stanje
Printscreen

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 15. jula

Pendarovski je istakao da očekuje da prevremeni parlamnetarni izbori “budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perpektivu zemlje”.

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog varednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

U Severnoj Makedoniji na vlasti je šest meseci tehnička vlada nakon raspuštanja parlamenta i ostavke bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva u januaru.

Vodeće političke stranke u Severnoj Makedoniji su se saglasile da se parlamentarni izbori održe 15. jula, nakon sedam dana prepirki oko datuma zbog pandemije koronavirusa.

Socijaldemokrate (SDSM) i desna opozicija (VMRO-DPMNE) prepirale su se oko datuma izbora. Prvi su hteli izbore što pre, a drugi su se zalagali za suprotno, navodeći epidemiološko stanje kao argument.

Dogovor lidera dve najveće makedonske partije odmah su pozdravili Pendarovski i evrokomesar komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je ocenio da je to važan signal za Severnu Makedoniju i njene građane na putu ka EU.

Zoran Zaev dao je ostavku u januaru nakon što je tada EU odbila da otvori pregovore s njegovom zemljom. Brisel je posle promenio odluku.

Nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u februaru, Severna Makedonija, koja ima manje od dva miliona stanovnika, zabeležila je 4.160 obolelih i 193 umrla, prenose skopski mediji.

Beta, Fonet, N1

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 15. jula

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare