Ruska ambasada u BiH: Približavanje BIH i NATO neprijateljski korak

Ruska ambasada u BiH: Približavanje BIH i NATO neprijateljski korak

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je danas upozorila da će u slučaju “praktičnog približavanja” BiH i NATO-a “reagovati na taj neprijateljski korak”.

Ambasada je saopštila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, “borba protiv Rusije” i da će “pristupanje BIH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a usled njih i NATO, nameću Evropi”.

Saopštenje Ambasade u BiH objavljeno je, kako je navedeno, zbog niza napisa koji “hvale navodne prednosti članstva BiH u NATO”.

“Ekspanzija NATO-a slabi regionalnu bezbednost i stabilnost, generiše psihologiju ‘država na ratnoj stazi’, stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podele u Evropi”, piše u saopštenju u kojem je “mehaničko proširenje NATO-a” ocenjeno kao “inercija prošlosti, ovekovečavanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata koji se odavno završio, ali to partneri u Briselu često zaboravljaju”.

Umesto toga, Evropi je potreban “kvalitativno nov sistem kolektivne bezbednosti koji upravo zahteva ujedinjenje napora u borbi protiv novih pretnji i rizika”, navela je Ambasada Rusije.

U saopštenju piše da NATO “nije u mogućnosti da odgovori na terorizam, kao glavnu stvarnu petnju u savremenom svetu” i da to potvrdjuju dogadjaji na Bliskom istoku odakle teroristi deluju i protiv država članica NATO-a.

Zato Ambasada Rusije u Sarajevu ukazuje da o tome “razmisle vlasti BIH, s obzirom na činjenicu da su se neki gradjani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu”.

Ambasada piše da je “mit da je NATO struktura koja promoviše pomirenje i doprinosi nalaženju dodirnih tačaka medju svojim članicama”, navodeći kao primer Tursku i Grčku koje su u permanentnom medjusobnom sukobu i čiji se odnosi nimalo nisu poboljšali tokom članstva u bloku.

Pristupanje NATO-u, smatra Ambasada Rusije, neće popraviti stanje u BiH i pita “da li je spremna da šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tudje geopolitičke interese?”.

Uz to bi, piše Ambasada, BIH zbog obaveza u NATO-u znatno povećala vojnu potrošnju umesto “rešavanja gorućih problema kojih i bez toga ima dovoljno u BiH”.

Ruska ambasada je još ocenila da članice NATO-a nisu uspele adekvatno da reaguju ni na pandemiju korona virusa i piše da “nije tajna da su države članice NATO-a medju najviše pogodjenim na svetu i da imaju ozbiljne poteškoće u borbi protiv kovida-19”.

S druhe strane, navela je Ambasada Rusije, “suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor spoljnopolitičkih prioriteta, ali istovremeno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, da pogledaju uspešan primer dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO-u, kao što su Austrija, Irska, Švajcarska, Švedska i Finska”.

Ambasade Rusije u BiH na kraju je postavila pitala: “Da li je NATO duševna bolnica koja je stvorena radi lečenja postojećih strahova i fobija”, kao i: “Koga se BiH boji, pa da joj je potrebna zaštita saveznika u bloku, s obzirom na to da je, prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist evroatlantskih integracija BiH, psihološki i emocionalni aspekt”.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar