U Sloveniji zabrinjavajuće širenje omikrona, na snazi nove mere

Izvor:

U Sloveniji su od danas na snazi nove mere zbog širenja omikron soja korona virusa.

Ograničen je broj putnika u javnom prevozu, skraćeno je važenje negativnih testova za ulazak u zemlju, PCR od danas važi 48 sati, a brzi antigenski test 24 sata.

U poslednja 24 sata registrovano je 2.496 novozaraženih korona virusom, a svaki drugi test je bio pozitivan. Petoro obolelih je preminulo.

Od danas je skraćeno i vreme karantina za osobe koje su imale rizičan kontakt sa deset na sedam dana. Ono će uskoro biti dodatno smanjeno na pet dana zbog dominacije omikrona, rekao je direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek, prenela je Hina.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i strah da bi na vrhuncu petog talasa, zbog masovnih dužih karantina, osnovne infrastrukturne deletnosti, posebno zdravstvo i obrazovanje, mogle ostati bez neophodnog broja radnika.

Broj otkrivenih zaraza u poslednjih 24 sata je veći je za skoro 150 odsto u odnosu na pre sedam dana i najveći do sada zabeležen nedeljom, kada se testira manji broj ljudi.

U bolnicama je 537 kovid pacijenata, od toga 161 na odeljenjima intenzivne nege, a iz vlade su poručili da mere treba zaoštriti kad broj teško obolelih na intenzivnoj nezi predje 200.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare