Uhapšen Fikret Abdić! Tužilaštvo i policija demantuju

Uhapšen Fikret Abdić

Fikret Abdić, načelnik Opštine Velika Kladuša, uhapšen je danas u ovom gradu.

Danas se na području Velike Kladuše provodi opsežna akcija Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kodnog naziva “Mreža”.

U akciji koja se sprovodi u saradnji sa Federalnom upravom policije, uhapšeno je šest lica, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Op[tine Velika Kladuša Fikret Abdić, prenosi N1.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Op[tine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

”Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim delima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje opštinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Opštini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Opština Velika Kladuša ugovorni organ. .Osumnjičeni su izbegavali sprovođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako sprovedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Opštine Velika Kladuša”, navedeno je it tužilaštva.

Sumnja se da je i opštinski načelnik, dodaju, iskorišćavao svoj položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno zakonu uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u opštini.

Uhapšen Fikret Abdić! Tužilaštvo i policija demantuju
Printscreen

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, 80-tih godina prošlog veka u Kladuši je podigao Agrokomerc, koji je u to vreme bio privredni gigant. Početkom 90-ih godina prošlog veka aktivno se uključio u politiku i na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio najveći broj bošnjačkih glasova za člana Predsedništva BiH, ali je tu funkciju prepustio Aliji Izetbegoviću, sa kojim se uskoro i politički razilazi.

Krajem septembra 1993. godine je u Velikoj Kladuši osnovao takozvanu “Autonomnu oblast (AO) Zapadnu Bosnu”, a njegove jedinice ratovale su sa pripadnicima Armije BiH, koje su bile pod kontrolom Sarajeva. Abdić je u sudu u Karlovcu osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Zapadnoj Bosni, ali je posle odslužene dve trećine kazne izašao na slobodu.

Osuđen je da je kao vrhovni komandant Narodne odbrane AO Zapadne Bosne odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada protivnika AO.

Iz Federalne uprave policije i Tužilaštva USK za Radiosarajevo.ba  tvrde da Abdić nije uhapšen.

“Informacija da je uhapšen Fikret Abdić nije tačna”, kazala je Irena Marjanović Čavkić iz Tužilaštva USK.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare