URA neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

URA neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić saopštio je da partija neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti, što traži Demokratski front (DF) kao preduslov za formiranje nove vlade.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti treba, ali moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić za podgoričku TV A1.

Od četiri glasa GP URA zavisi formiranje nove vlade u Crnoj Gori.

Kolacija Za budućnost Crne Gore čiji je stožer DF ima 27 poslanika a koalicija oko Demokratske Crne Gore deset.

Prema njegovim rečima, što se GP URA tiče mogu biti sklonjeni ili revidirani sporni članovi.

URA neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

“Ali zakon je potreban i nijedna verska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni SPC ili Mitropolija crnogorsko primorska. Apsolutno smo protiv diskriminacije bilo koje verske zajednice”, rekao je Adžić.

DF je saopštio da će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče “antipravoslavni i antisrpski” Zakon o slobodi veroispovesti, jer su to obećali građanima.

DF traži da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske crkve i patrijarhom Irinejem. Episkopski savet SPC i pravni ekspertski tim smatraju da je potrebno što skorije rešavanje pitanja Zakona o slobodi veroispovesti i očekuju da će nova vlast usvojiti novi zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode veroispovesti i važećih međunarodnih standarda.

Na sastanku na Cetinju, kako su saopštili juče, raspravljali su o “neophodnosti regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi povodom najnovijih društveno-političkih promena”.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare