Vučić sprečavao potpisivanje Temeljnog ugovora zbog Krivokapića

Izvor:
Nova.rs, Foto: Instagram/buducbostsrbijeav

Uglađivanjem radne verzije Temeljnog ugovora, Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva napravile su neophodan korak ka konačnom potpisivanju dokumenta koji je već duže vreme kamen spoticanja u odnosima Beograda i Podgorice. Najava aktuelnog premijera Dritana Abazovića da je radna verzija spremna, izazvala je reakciju njegovog prethodnika, Zdravka Krivokapića, koji je naveo da je jasno kome nije bilo u interesu da se ugovor ranije potpiše.

Kabinet premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, objavio je da su Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora, a pošto je sadržaj dokumenta objavljen, reagovao je bivši šef crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić.

“Danas objavljeni Temeljni ugovor koji je “Radna grupa Vlade” Crne Gore uskladila sa Srpskom pravoslavnom crkvom je gotovo potpuno preuzeti ugovor 42. Vlade na čijem čelu sam bio, koji je bio upućen Sinodu Srpske pravoslavne crkve na saglasnost u julu 2021. godine. Кo nije želio zaključenje ugovora koji, a to danas vidimo, nije sporan Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, napisao je Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Iako Krivokapić nije direktno naveo kome je bilo u interesu da se ne potpiše Temeljni ugovor u vreme trajanja njegove vlade, izvori Nova.rs navode da je bivši crnogorski premijer ovu poruku uputio vlastima u Beogradu.

Prema informacijama našeg portala, izvršna vlast u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, protivila se ideji da ugovor bude potpisan sa Vladom Crne Gore dok je na njenom čelu Krivokapić.

“U nekoliko navrata je Krivokapić pokušavao da izdejstvuje potpisivanje Temeljnog ugovora, ali do toga nije došlo, ne zbog protivljenja Crkve. Četiri episkopa SPC su dala saglasnost na verziju Temeljnog ugovora koji je nudila vlada Zdravka Krivokapića i koji je upućen patrijarhu i Sinodu, ali nikada odgovor nije stigao”, navodi naš sagovornik i dodaje da je od početka postojao otpor Beograda prema Krivokapiću.

Pročitajte još  Oslobođenje: Trojni pakt protiv Srbije i Republike Srpske! Centar Beograda u plakatima protiv Eskobara, Lajčaka, Šmita i Vučića

“On nije želeo da Crna Gora postane deo ‘Otvorenog Balkana’ i nije dozvoljavao da zvanični Beograd ima uticaj na njegove odluke. Sve se to najbolje oslikava kroz priču o Temeljnom ugovoru. Trenutno se spor vodi oko preambule koja se odnosi na određene istorijske okolnosti i aktuelna vlada pokušava da je izbaci. Krivokapić je, s druge strane, prihvatio i tu preambulu i izašao je u susret molbama SPC. On je i predlagao da se ugovor potpiše 30. oktobra 2021. godine, u Podgorici, na godišnjicu upokojenja mitropolita Amfilohija. Ni tada nije dobio odgovor”, naglašava naš sagovornik i dodaje da su političke strukture u Beogradu uticale na ovakav ishod.

“Da je ugovor potpisan, to bi osnažilo njegovu vladu. Nekome očigledno nije bilo u interesu da se to dogodi”, naglašava naš sagovornik.

Na naše pitanje da li je Krivokapić pod tim “neko” mislio na šefa srpske države, Aleksandra Vučića, izvor Nova.rs odgovorio je da je on “svakako čovek sa najvećim političkim uticajem u Srbiji”.

Podsetimo, u jednom od intervjua datom portalu Nova.rs, Krivokapić je govorio o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, rekavši da između nema komunikacije, jer on nije čovek podložan uticajima.

“Ja sam čovek na kojeg vi ne možete da utičete. Može da grimi i da seva, ali ja sam taj koji jesam. Ne mogu da budem drugačiji. Ja ne želim da imam bilo koji uticaj, niti iz Crne Gore u odnosu na delovanje ove vlade, niti iz druge države, niti iz stranih ambasada. Ja želim da čujem, saslušam i izaberem ono što je najbolje za Crnu Goru, a ne kako bi neko voleo da izgleda naša zemlja. Spreman sam na sve dogovore, jer, naravno, ne mogu da kažem da ne bih želeo da imamo najbolje odnose sa Srbijom”, rekao je tada Krivokapić za naš portal.

Pročitajte još  Incko i Švarc-Šiling: BiH odmah primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata

Podsetimo, premijer Crne Gore Dritan Abazović je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji. Za sutra je najavljen njegov sastanak sa patrijarhom Porfirijem. Očekuje se da tema bude Temeljni ugovor.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare