Zaev: Odluka o ostavkama zbog požara u Tetovu posle istrage

Izvor:
Beta

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je juče da je primio ostavke minstra zdravlja, njegovog zamenika i direktora bolnice u Tetovu, ali da će odluku o tome da li će ih prihvatiti doneti na osnovu rezultata istrage smrtonosnog požara u tetovskom kovid centru.

Zaev je u pisanoj izjavi naveo da je primio ostavke ministra zdravlja Severne Makedonije Venka Filipča, zamenika ministra Ilira Hasanija i direktora i eknomskog direktora bolnice u Tetovu i da ih “razume kao visoki moralni i etički čin i kao demonstraciju integriteta i odgovornosti koja je neminovna prilikom takvih velikih nesreća”.

“Odgovornosti će biti i biće utvrđena na osnovu nepobitnih forenzičkih činjenica, a ne na osnovu političkih obračuna. Imajući u vidu da se istraga sprovodi visokom dinamikom i da je obezbeđena visokim nivoom stručnosti i profesionalnosti, moju procenu i odluku u vezi podnetih ostavki baziraću isključivo na faktima koje dobijam iz istrage, odnosno isključivo u skladu sa utvrđenim razlozima za izbijanje požara”, rekao je premijer Severne Makedonije.

Prema njegovoj oceni, istražni i pravosudni organi sprovode izuzetno temeljnu, profesionalnu i brzu istragu, koja, kako je istakao, “mora da do detalja utvrdi razloge za izbijanje smrtnosnog požara”.

Zaev je najavio da će u toku sledeće sedmice, kako je rekao, “u prvom trenutku kad ekspertska istraga pokaže nov ozbiljniji napredak saopšti stavove Vlade bazirane na činenjenicama iz istrage” i da će to uraditi na konferenciji za novinare.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je u petak uveče da je “iz moralnih razloga ponudio pisanu ostavku premijeru Zoranu Zaevu” zbog požara u kovid centru bolnice u Tetvovu u kojem je u sredu uveče poginulo 14 ljudi.

On je prethodno u četvrtak popodne na onlajn konferenciji za novinare rekao da će da odluku o tome da li će podneti ostavku doneti kad se završi istraga u tetovskom kovid centru i da će na tome insistirati.

Nekoliko sati pre Filipčeta u petak popodne su zbog nesreće u kovid centru ostavke podneli zamenik ministra zdravlja Severne Makedonije Ilir Hasani, i direktor Kliničke bolnice u Tetovu Florin Besimi i ekonomski direktor te bolnice Artan Etemi, navodeći da to rade “iz moralnih razloga”.

U požaru koji se dogodio u sredu uveče u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu poginulo je 14 osoba, od kojih su dve, kako je utvrdula istraga, bili članovi porodica pacijenata.

Antikovid propisima i protokolima Ministarstva zdravlja Severne Makedonije posete bolnicama u kojima se leče kovid pacijenti nisu dozvoljenje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare