Albanija od 1. januara u Savetu bezbednosti UN

Izvor:

Albanija je od danas, po prvi put, nestalna članica Saveta bezbednosti UN u ime grupe istočnoevropskih zemalja.

Među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom, koje su izabrane u junu, nalaze se i Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Brazil kome je ovo 11. dvogodišnji mandat u Savetu bezbednosti UN, a najmanje Albanija čiji će predstavnik prvi put sedeti u tom telu.

Gabon i Gana ranije su tri puta birani za nestalne članice, a Ujedinjeni Arapski Emirati jednom.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savetu bezbednosti UN. Medju njima su i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, Slovenija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice SB UN od 1. januara 2022. pridružiće se Indiji, Irskoj, Keniji, Meksiku i Norveškoj koje su nestalne članice Saveta bezbednosti od prošle godine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar