Andrej Fursov: Imitirajući Zapad usvojili smo tuđi kriterijum života koji je nepodnošljiv za naš narod

Izvor:
IA REKS, Foto: Privatna arhiva, Pixabay

Zapad je pogodio maštu naših viših klasa i naterao nas da restrukturiramo ceo naš narodni život uz najveće žrtve i veliku opasnost po njega prenosi IA REKS pisanje istoričara i publiciste Andreja Fursova.

Piše Andrej Fursov, Foto: Telegram kanal autora

Ugledajući se na Zapad, usvojili smo tuđi kriterijum života koji je za naš narod nepodnošljiv.

Sada želimo da živimo samo sa zapadnim luksuzom, zaboravljajući da ni rasna energija ni naša priroda nisu iste kao tamo.

Preuzevši iz praistorije strašnu otpornost duha, poslovičnu svirepost, svežinu tela i srca, Nemci su se učvrstili dugogodišnjom istorijskom disciplinom, obogatili se uz pomoć značajnih izuma, navigacijom, industrijom, pljačkom kolonija – pa su mogli lako priuštiti sjaj svojih gradova, sa palatama, pozorištima, hramovima, raskošnim parkovima, obiljem fabrika, železnica i flota.

Oni su deset puta bogatiji od nas, i sasvim prirodno, bez napetosti, uredili su sebi bogatu životnu sredinu.

Nas, s druge strane, kontinentalni narod, rasprostranjen po surovoj zemlji i daleko od toga da smo prevladali sve prirodne prepreke, zemljoradnički, netrgovački narod, karakteriše relativno siromaštvo i kultura manje veličanstvena, manje veštačka, bliža prirodi… Za nas bi bilo prirodnije da imamo egzistencijalnu privredu nego novčanu, zanatsku industriju, a ne fabričku, uopšte, bilo bi prirodnije da imamo poljoprivredni, seoski način života nego kapitalistički.

Ali Zapad je pogodio maštu naših viših klasa i naterao nas da restrukturiramo ceo naš narodni život uz najveće žrtve i veliku opasnost po njega.

Poput Indije, koja se od nekada bogate i donedavno prosperitetne zemlje pretvorila u potpuno siromašnu, Rusija je postala pritoka Evrope u mnogim najiscrpljujućim odnosima.

U želji da imamo sav taj luksuz i udobnost, koji su tako uobičajeni na Zapadu, primorani smo da mu damo ne samo višak žita, već, kao Indija, i nama neophodne zalihe.

Naš narod je hronično neuhranjen i sklon degeneraciji, a sve to samo da bi se održao sjaj evropejstva, da bi se malom sloju kapitalista omogućilo da ide u koštac sa Evropom.

Referenca:
Andrej Iljič Fursov – sovjetski i ruski naučnik-istoričar, socijalni filozof, sociolog, publicista; Doktor istorijskih nauka. Direktor Centra za ruske studije Instituta za fundamentalna i primenjena istraživanja Moskovskog univerziteta za humanističke nauke.

Priredio Politički.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare