Bajden PRIZNAO masakr nad Jermenima kao GENOCID, Turska ekspresno odgovorila

Bajden PRIZNAO masakr nad Jermenima kao GENOCID, Turska ekspresno odgovorila

Američki predsednik Džo Bajden formalno je danas priznao da je masakr nad Jermenima 1915. godine kada je ubijeno njih milion i po u Otomanskom carstvu bio genocid.

On je upotrebio izraz koji su njegovi prethodnici u Beloj kući decenijama izbegavali kako ne bi došlo do pogoršanja odnosa sa Turskom, javlja AP.

– Američki narod odaje poštu svim ovim Jermenima koji su nestali u genocidu koji je na današnji dan počeo pre 106 godina. Mi utvrđujemo istoriju. Ne činimo to da bismo svalili krivicu već da osiguramo da se ono što se dogodilo nikad ne ponovi – naveo je Bajden u saopštenju.

Turska odlučno odbacuje ovakvu karakterizaciju, priznajući da je veliki broj ljudi tada stradao, ali insistira na tome da je broj žrtava preuveličan i da je njihova pogibija rezultat građanskih nemira, navodi AP.

Odgovor Turske

– Turska u potpunosti odbacuje izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena – rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave da je nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine izvršen genocid.

– Reči ne mogu promeniti ili prepisati istoriju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu – napisao je Čavušoglu na Tviteru.

Blic

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar