Bajdenov rejting na najnižem nivou na prvu godišnjicu ulaska u Belu kuću

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen

Većina Amerikanaca prvi put nema pozitivan stav o načinu na koji predsednik Džozef Bajden obavlja tu funkciju, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno danas.

Istraživanje Asošiejted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC), objavljeno na prvu godišnjicu Bajdenovog stupanja na dužnost šefa države, pokazalo je da 56 odsto Amerikanaca ne podržava njegov rad, a da 43 odsto odobrava.

Svega 28 odsto Amerikanaca sada kaže da želi da se Bajden kandiduje za drugi mandat 2024. godine. To navodi i svega 48 odsto ispitanih koji se deklarišu kao pristalice Bajdenove Demokratske stranke.

Najnoviji rezultati, objavljeni u vreme novog širenja pandemije korona virusa i rasta inflacije, znatno su drugačiji u poredjenju sa istraživanjima sprovedenim u prvih šest meseci Bajdenovog mandata.

U julu 2021. godine 59 odsto Amerikanaca reklo je da odobrava Bajdenov rad, da bi taj procenat pao na 50 odsto krajem septembra, posle haotičnog i krvavog povlačenja američke vojske iz Avganistana i u vreme širenja zaraze korona virusom i napora administracije da progura reformu ekonomske i poreske politike.

Najnovije istraživanje pokazuje i pad poverenja Amerikanaca u Bajdenovo upravljanje pandemijom, koje je u prvim mesecima njegovog mandata bilo prilično visoko. Omikron soj korona virusa znatno opterećuje zdravstveni sistem SAD i dodatno iscrpljuje stanovništvo koje se nadalo povratku života u normalu do početka 2022. godine.

Sada svega 45 odsto ispitanih kaže da odobrava Bajdenovo upravljanje pandemijom, što je veliki pad sa 57 odsto u decembru i sa 66 odsto u julu.

Amerikanci su još više nezadovoljni načinom na koji Bajden upravlja ekonomijom, o čemu je pozitivan stav izrazilo svega 37 odsto anketiranih.

Nezadovoljstvo ekonomskom politikom Bajdenove administracije sve je veće u vreme skoka inflacije koja je u decembru bila sedam odsto veća nego godinu dana ranije. Taj najveći rast inflacije u gotovo 40 godina povećava troškove domaćinstava i smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Svega oko 25 odsto ispitanih izrazilo je snažno uverenje da Bajden ima mentalne sposobnosti ili da je dovoljno zdrav da efikasno obavlja funkciju predsednika. Gotovo polovina anketiranih nije uverena u Bajdenovu mentalnu sposobnost ili zdravlje.

Da je Bajdenova administracija učinila zemlju više ujedinjenom misli svega 16 odsto, dok 43 odsto ispitanika misli da su podele još veće nego pre.

Uprkos svemu tome, Bajden je ipak u boljoj poziciji nego što je njegov prethodnih Donald Tramp bio po isteku prve godine mandata. U februaru 2018. godine, 35 odsto Amerikanaca reklo je da podržava rad Trampa.

Da ima “veliko poverenje” u Bajdena sada je reklo 28 odsto Amerikanaca, a pre godinu dana, neposredno pošto je preuzeo dužnost, 44 odsto.

Odredjeno poverenje u Bajdena ima 33 odsto, dok je 38 odsto ispitanih navelo da nema gotovo nikakvo poverenje u Bajdenovu sposobnost da efikasno upravlja izvršnom vlasti.

Upitan o padu rejtinga, Bajden je juče kratko rekao da ne veruje istraživanjima javnog mnjenja.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar