EU zabranjuje rad RT i Sputnjika i potpuno zatvara nebo za ruske avione

Izvor:
Sputnjik, Foto: Logo, Pixabay

Ministri inostranih poslova Evropske unije odlučili su da se zabrani rad RT-a, Sputnjika i svih pratećih kompanija, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. On je dodao da je dogovoreno i da se svim ruskim avionima zabrani let nad nebom iznad EU.

Borelj je, takođe, rekao da se pojedine ruske banke isključuje iz međunarodnog međubankarskog sistema SVIFT, kao i da se zabranjuju sve operacije sa Centralnom bankom Rusije, te da se zamrzavaju njeni aktivi u EU.

Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će u Evropskoj uniji biti zabranjena “medijska mašina Kremlja”, precizirajući da je reč o televiziji RT, agenciji Sputnjik i njihovim pratećim kompanijama.

Evropska komisija je, takođe, predložila da se zabrane letovi svih ruskih aviona iznad Evropske unije, uključujući i privatne avione.

“Zatvaramo vazdušni prostor za Ruse. Predlažemo zabranu svih aviona koji pripadaju Rusiji, koji su registrovani u Rusiji i koji su pod kontrolom Rusije. Ovi avioni neće moći da sleću, uzleću i proleću iznad teritorije Evropske unije. To se odnosi na sve avione: privatne, čarter ili bilo koje druge avione koji su pod kontrolom ruskih fizičkih ili pravnih lica”, rekla je Ursula fon der Lajen.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare