Grčka: Obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika, osoblja u domovima, u lokale samo vakcinisani

Izvor:
Beta-AFP

Grčka će uvesti obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, objavio je danas premijer Kirijakos Micotakis.

Vakcinacija će biti obavezna od 1. septembra za zdravstvene radnike, rekao je Micotakis u govoru koji je prenosila televizija.

Osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta, a ko ne bude biće privremeno suspnedovan s posla, upozorio je on.

Vlada je to odlučila da bi podstakla više ljudi da se vakciniše dok se naglo širi “delta soj” korona virusa, i pošto se pokazalo da je 99 odsto bolesnika na respiratorima u bolnicama nevakcinisano.

Od utorka vakcinacija će biti otvorena za uzrast od 15 do 17 godina vakcinom laboratorije “Fajzer”.

Tri četvrtine Grka starijih od 60 godina sada je vakcinisano, rekao je premijer.

U Grčkoj je potpuno vakcinisano 4,3 miliona od 10,7 miliona stanovnika.

“Zemlja se neće zatvoriti zbog stavova nekih”, rekao je Micotakis o onima koji to traže jer se pidemija ponovvo razgoreva.

Od petka, 16. jula do kraja avgusta mesta za zabavu, barovi, bioskopi i pozorišta i sva zatvorena mesta će primati samo vakcinisane osobe.

“Danas možemo da zatvorimo poslednje poglavlje sanitarne krize, samo ako svako ima vakcinu slobode”, rekao je premijer.

Grčka je danas zabeležila 2.107 novih slučajeva zaraze korona virusom u odnosu na 800 pre samo nedelju dana. U toj zemlji je od korona virusa umrlo 12.000 ljudi, a samo danas desetoro.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar