Hoće li Makron biti “novi premijer” Francuske?

Hoće li Makron biti “novi premijer” Francuske?

Ako francuski predsednik Makron želi da zgrabi kormilo vlade, moraće da zameni sadašnjeg premijera Filipa drugom figurom, koja će dozvoliti da bude skrajnuta.

Ovo piše briselski Politiko.

Ankete javnog mnenja u poslednjim nedeljama pokazale su da se premijerov rejting povećao na oko 57 procenata, dok je Makron na 41 odsto.

Tolika popularnost francuskog premijera je, prema Politiku, ravna kršenju ustava dvostrukog sistema vlade koji je uspostavio Šarl de Gol pre 61 godine.

Makronov prethodnik Fransoa Oland je u svojoj knjizi „Reagovanje na demokratsku krizu“ imao slične pritužbe.

On je sugerisao da je veme da se ukine mesto premijera i pređe na američki sistem sa izvršnim predsednikom kao šefom vlade.

De Golov koncept “vlade koju vozi šofer” trebalo je da omogući predsedniku punu moć bez svakodnevnih odgovornosti, ali u doba socijalnih medija taj koncept se preokrenuo na Makronovu štetu. Predsednik je kriv za sve, a ima ograničenu kontrolu nad akcijama vlade.

Hoće li Makron biti "novi premijer" Francuske?
Printscreen

Dostignuća Makronove prve tri godine vladavine – na primer, više od 800.000 novih radnih mesta – biće u senci brutalne postkoronavirusne recesije (pad BDP od 11 procenata ove godine, prema ministru finansija Brunu le Meru).

Makron zna da će ga okriviti za sve što pođe po zlu, pa tako želi da ima veću kontrolu nad odlukama vlade, piše Politiko.

Šta god da odluči, preuzeće veliki rizik. Mora da bira između otpuštanja veoma voljenog premijera ili da provede naredne dve godine u senci svog popularnijeg podređenog. Možda u tome leži odgovor. Francuski predsednik nije osoba koja voli biti u nečijoj senci, već ona koja “baca kockice”, zaključuje Politiko.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare