“Imamo snimke protiv Trampa”; Poslate depeše

“Imamo snimke protiv Trampa”; Poslate depeše

Vašington — Napori demokrata da opozovu američkog predsednika Donalda Trampa dobili su zamah tokom vikenda.

Ipak, još se ne zna da li će dovoljno republikanaca podržati taj potez nekoliko dana uoči kraja njegovog mandata, javlja Rojters.

“Demokrate u Predstavničkom domu planiraju da u ponedeljak iznesu optužbe za opoziv predsednika nakon što je Tramp nahuškao svoje pristalice na upad na Kapitol u sredu”, objavio je demokrata Ted Liju na Tviteru.

Kalifornijski demokrata, koji je pomogao u izradi optužnice, rekao je da je 190 poslanika dalo potpis.

Do subote poslepodne to nije učinio nijedan republikanac, rekla je Lijuova portrparolka.

“Imamo snimke govora u kojima Tramp podstiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol”, navodi se u objavi Lijua.

Tramp je prvo pohvalio svoje pristalice na Kapitolu, a kasnije je objavio video snimak u kojem osuđuje njihovo nasilje i pozvao ih da odu kući.

Petoro ljudi, uključujući policajca koji je obezbeđivao Kapitol, ubijeno je u neredima u sredu, a desetine su optužene zbog napada na Kapitol.

Američke diplomate poslale depeše

Američke diplomate su načinile krajnje neobičan potez, sastavivši dve depeše kojima osuđuju predsednika Donalda Trampa zbog podsticanja napada na Kongres SAD i pozivaju zvaničnike njegove administracije da ga smene.

Koristeći takozvani “kanal neistomišljenika” Stejt departmenta, karijerne diplomate su navele da strahuju da bi upad Trampovih pristalica i četvoročasovna okupacija Kongresa u sredu uveče mogli da teško naruše kredibilitet SAD kada širom sveta promovišu i brane demokratske vrednosti.

“Ako predsednik ne bi bio pozvan na odgovornost, to bi nanelo dodatnu štetu našoj demokratiji i našoj sposobnosti da efikasno ostvarimo ciljeve naše spoljne politike u inostranstvu”, navodi se u jednoj depeši diplomata.

Depeše su prethodnih dana kružile među diplomatama, a potom su poslate rukovodstvu Stejt departmenta.

Reč je o nesvakidašnjem protestu američkih diplomata usmerenom na šefa sopstvene države. Diplomate su se dugo žalile da Trampova administracija ignoriše i umanjuje njihovu ulogu.

Takozvani “kanal neistomišljenika” obično se koristi za protivljenje konkretnim spoljnopolitičkim odlukama, ali su dve najnovije depeše potez bez presedana pošto je šef Bele kuće opisan kao opasnost za državu.

Depeše odražavaju i gnev prema šefu Stejt departmenta Majku Pompeu, lojalnom savezniku Trampa, povodom njegove reakcije na nasilje u sredu, u vreme posebnog zasedanja Kongresa SAD na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Pompeo je osudio nasilje tokom kojeg je u Kongresu poginulo pet osoba, ali nije govorio o ulozi Trampa kao podstrekača svojih pristalica koje su upale u Kongres, niti je priznao da bi američke diplomate u inostranstvu mogle da budu suočene s teškoćama u promovisanju demokratije.

Za sada nije poznato koliko je diplomata potpisalo depeše u koje je Asošiejted pres imao uvid.

“Od ključne je važnosti da Stejt department eksplicitno osudi ulogu predsednika Trampa u ovom nasilnom napadu na vladu SAD”, stoji u prvoj depeši.

U drugoj depeši se zahteva da Pompeo javno prizna pobedu Bajdena na izborima i da osudi Trampove poteze.

Dodaje se da Pompeo treba da podrži svako nastojanje američkog potpredsednika Majka Pensa i ministara u vezi s primenom 25. amandmana na Ustav SAD.

Prema 25. amandmanu, potpredsednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsednik SAD smesta postao šef države.

Na primenu 25. amandamana prethodnih dana je pozvalo više članova Kongresa iz redova Demokratske stranke koji republikanca Trampa, optužujući ga da je na pobunu podsticao svoje pristalice koje su upale u Kongres, žele da smene pre 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države.

BETA, TANJUG, B92, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare