Kineski izveštaj o stanju u američkom društvu: Hronično bolesna demokratija

Izvor:
Danas, Ilustracija, Foto: Printscreen, Pixabay

Služeći samo svojim interesima, SAD su dovele do podele sveta na dva tabora – na ‘demokratski i nedomokratski’“, navodi se u izveštaju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„SAD upiru prstom u druge, uzurpiraju ulogu ‘učitelja demokratije’ i smišljaju i izmišljaju lažni narativ ‘demokratije protiv autoritarnosti’. Služeći samo svojim interesima, SAD su dovele do podele sveta na dva tabora – na ‘demokratski i nedemokratski’“, navodi se u izveštaju kineskog ministarstva spoljnih poslova naslovljenog „Stanje demokratije u Sjedinjenim Državama 2022”, prenosi Politika.

U ovom izveštaju Pekinga analizira se „hronično bolesna američka demokratija” i nametanje iste brojnim zemljama sveta, što je izazvalo katastrofe i haos širom planete.

Foto: Kapitol, sedište Kongresa SAD, commons.wikimedia

Osim toga, „niko ne može da sakrije stvarne namere SAD – da održe svoju hegemoniju sprovodeći blokovsku politiku i koristeći demokratiju kao oruđe za političke ciljeve,“ navodi se u analizi kineskog ministarstva.

U uvodnom delu konstatuje se da se u SAD u 2022. nastavio začarani krug demokratskih pretenzija, nefunkcionalne politike i sve podeljenijeg društva, a da je Amerika uprkos tome nastavila da se ponaša superiorno u svetskoj areni.

Analizirajući ubrzani „pad hronično bolesne američke demokratije”, kinesko ministarstvo ističe da SAD odbijaju da sagledaju pravo stanje svog društvenog uređenja, i da se tvrdoglavo drže toga da su svetski svetionik demokratije, što izaziva strašne posledice u drugim državama, prenosi RT.

„Američke demokratske institucije nekad funkcionišu živopisno kao cirkus, u kojem se političari svih boja i rasa ređaju jedan za drugim. Ali koliko god je taj šou buran, nemoguće je sakriti tamošnju letargiju u rešavanju dugogodišnjih, teških problema.“

Kinesko ministarstvo citira i napise iz zapadnih medija, „Monda“, „Vašington posta“, „Njujorkera“, koji primećuju da je stanje gore nego ikada ranije, kao i da su događaji na Kapitolu 6. januara 2021, ali i zastoj oko izbora predsednika Predstavničkog doma 2022, u najboljem svetlu pokazali koliko su američko društvo i politička scena podeljeni.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare