Kremlj: Putin i Bajden će razgovarati u utorak

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen/NBC, Pixabay

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovaraće u utorak putem video linka, izjavio je danas portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je za RIA Novosti dodao da će “predsednici sami odlučiti” koliko će trajati razgovor.

Bela kuća nije komentarisala saopštenje.

Rusija je odlučnija nego ikada da SAD garantuju da Ukrajina neće biti primljena u NATO-a, prenosi AP.

Američki obaveštajni zvaničnici tvrde utvrdili da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da planira ofanzivu već početkom sledeće godine, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Američki zvaničnici i bivše američke diplomate kažu da dok ruski predsednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ukrajinska vojska je danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad preti nanele ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji.

Bajden je u petak rekao da radi na “sveobuhvatnoj inicijativi” koja bi trebalo da oteža Putinu da napadne Ukrajinu.

“Ono na čemu sada radim je da formiram najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bih gospodinu Putinu učinio vrlo, vrlo teškim da ostvari ono čega se ljudi plaše”, rekao je Bajden.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu sledećeg meseca. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu procenjuje na 94.300, i upozorio da je u januaru moguća “eskalacija velikih razmera”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar