Lukašenko optužio Litvaniju da ostavlja tela migranata na granici, najavio podršku Rusiji

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je danas litvanske vlasti da su bacile tela migranata na granici dve zemlje, između kojih su tenzije sve veće zbog migrantskog pitanja.

Lukašenko je upozorio i da će Belorusija čvrsto stati iza svog saveznika Rusije ako ukrajinske vlasti započnu ofanzivu protiv pobunjenika na istoku Ukrajine, podržnih od Moskve.

Na sastanku sa najvišim predstavnicima beloruske vojske, Lukašenko je rekao da su graničari tokom vikenda pronašli tela dva migranta, ostavljena na granici.

“U vreću za spavanje stave telo, ili, verovatno, osobu koja je još bila živa, i bace je na granicu. Kakva grozota”, uzviknuo je Lukašenko.

Litvanski graničari su odbacili tvrdnju Lukašenka, navodeći da su beloruske vlasti u više navrata pokušavale da insceniraju premlaćivanje, sakaćenje ili smrt migranata, i da okrive Litvaniju za takvo “nehumano postupanje”.

Evropska unija optužuje Lukašenka za “hibridni napad” na taj blok 27 zemalja, odnosno za podsticanje migranata da predju iz Belorusije u članice EU, Poljsku i Litvaniju. Brisel tvrdi da je to osveta Lukašenka za sankcije koje mu je Unija uvela zbog prošlogodišnje represije nad antivladinim demonstrantima.

Vlasti Belorusije odbacuju te optužbe i uzvraćaju tvrdnjama da EU nije osigurala migrantima bezbedan prolaz.

Velika grupa migranata, uglavnom iračkih Kurda, zaglavljena je od 8. novembra u Belorusiji, na graničnom prelazu sa Poljskom. Većina tih migranata pobegla je od sukoba ili beznadja u domovini, a žele da stignu do Nemačke ili drugih zapadnoevropskih zemalja.

Lukašenko optužuje Poljsku i druge zapadne zemlje da podstiču tenzije oko migranata u okviru “višestrukog hibridnog rata” protiv Belorusije i njenog saveznika Rusije.

On je naredio vojnim zvaničnicima da podignu spremnost vojnika, s obzirom na manevre NATO-a u blizini beloruskih granica.

Beloruski lider je odbacio mogućnost da postoje navodni planovi Rusije za napad na Ukrajinu, od čega strahuje Zapad, rekavši da bi ga Moskva obavestila o tome da ima takve namere.

Lukašenko je, medjutim, upozorio ukrajinske vlasti da će Belorusija snažno stati uz Rusiju, ako Kijev pokuša da upotrebi silu radi povratka kontrole nad oblastima koje kontrolišu proruski separatisti na istoku Ukrajine, poznatim kao Donbas.

“Ako pokušaju da započnu mali rat u Donbasu ili negde na granici sa Rusijom, Belorusija neće ostati po strani, a jasno je čiju će stranu zauzeti. Oni to razumeju i zato su počeli da pojačavaju snage na ukrajinskoj granici sa Belorusijom, iako za to nema razloga”, rekao je Lukašenko.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar