Maduro predstavio čudotvorni lek protiv kovida

Maduro predstavio čudotvorni lek protiv kovida

KARAKAS – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro promoviše “čudotvorni” lek za koji tvrdi da leči kovid-19 bez neželjenih dejstava, a ove tvrdnje, međutim, ne podržava nauka, kažu lekari.

Maduro je u nedelju predstavio Karvativir, oralnu suspenziju za koju tvrdi da je testirana na pacijentima u bolnici u Karakasu i u sportskom centru korišćenom kao privremena kovid bolnica, prenosi Rojters.

Lek je prošao kroz devet meseci proučavanja, ispitivanja, kliničke primene na jako bolesnim ljudima koji su bili na respiratorima i uspeli smo da ih oporavimo, rekao je venecuelanski predsednik tokom televizijskog prenosa u nedelju.

On je tečnost opisao kao “čudotvorne kapi Hosea Gregorija Ernandesa”, venecuelanskog doktora koji je živeo u 19. veku i kojeg je Rimokatolička crkva prošle godine proglasila blaženim, bez navođenja njenih aktivnih sastojaka.

Ministarstvo informisanja nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Lekari navode da se Karvativir bazira na majčinoj dušici, biljci koja se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini, ali čiji efekat na korona virus nije utvrđen.

Veneceulanska Nacionalna akademija za medicinu je u saopštenju koje je izdala juče navela da Karvativir “poseduje terapeutski potencijal protiv korona virusa”.

Bez obzira na to pametno je sačekati još podataka iz ispitivanja kako bi ga smatrali lekom protiv kovida, navodi se u saopštenju.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare