Nakon zabrane na Tviteru Tramp pokrenuo novu platformu

Izvor:
Beta, Foto: Logo

Godinu dana nakon što su mu pojedine platforme velikih tehnoloških kompanija ukinule naloge posle napada njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021, bivši predsednik SAD Donald Tramp je pokrenuo novu aplikaciju za društvene mreže čiji su početak obeležile greške i kvarovi, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Aplikacija za društvene mreže Donalda Trampa debitovala je 21. februara dok bivši predsednik pokušava da napravi rivala Tviteru i Fejsbuku uoči moguće kampanje za ponovno preuzimanje Bele kuće 2024, piše Fajnenšel tajms.

Platforma Trut soušal (Truth Social) je medju brendovima kompanije TMTG (Trump Media & Technology Group), medijskog start-apa pokrenutog prošle godine za borbu protiv onoga što je bivši predsednik opisao kao “tiraniju velikih tehnoloških kompanija”.

TMTG najavljuje da će platforma u SAD postati potpuno operativna do kraja marta.

Tramp je, naglašava britanski list, intenzivno koristio društvene mreže tokom kampanje 2016. i svog predsedničkog mandata, često zaobilazeći tradicionalne kanale informisanja.

Međutim, Tviter, Fejsbuk i Jutjub zabranili su mu korišćenje platformi posle napada njegovih pristalica na Kapitol i optužbi da ih je Tramp podsticao da koriste silu u pokušaju da poništi rezultate izbora 2020.

Povratak Trampa na društvene mreže pošto je prošle godine bio zabranjen na nekoliko platformi započeo je nespretno: novi poduhvat bivšeg predsednika Trut soušal bio je prepun grešaka, kvarova i pitanja koja se naziru, ukazuje Gardijan.

Uprkos tome što je bila dostupna za preuzimanje, aplikacija je sprečila mnoge da kreiraju nalog.

Pojedini korisnici su izvestili da su dodani na listu čekanja posle nekoliko pokušaja registracije naloga s porukom: “Zbog velike potražnje, stavili smo vas na našu listu čekanja.”

Ipak, aplikacija je bila na vrhu liste besplatnih aplikacija dostupnih na Ep storu u ponedeljak, 21. februara i to osobama koje su zatražile njeno korišćenje tokom faze testiranja.

Nova aplikacija, ističe Gardijan, zapanjujuće podseća na Tviter, kojem se Trut soušal pozicionira kao necenzurisana alternativa.

Čak i dok detalji aplikacije počinju da cure, kompanija TMTG ostaje uglavnom obavijena velom tajne poput, ukazuje list, pitanja kako finansira svoj rast.

Tramp želi da aplikacija koju je razvila njegova nova medijska kompanija zagovara “slobodu govora” i izbegava “cenzuru” poput Tvitera i Fejsbuka.

Uoči pokretanja aplikacije, kako ističe Vašington post, TMTG je saopštila da je reč o “američkoj platformi društvenih medija koja podstiče otvoren, slobodan i iskren globalni razgovor bez diskriminacije političke ideologije”.

Tramp je, dodaje list, najavio razvoj mreže u oktobru, rekavši: “Živimo u svetu u kome talibani imaju veliko prisustvo na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan”.

Vašington post je ranije izvestio da bi mogli proći meseci od pokretanja aplikacije prije nego što ona postane potpuno funkcionalna i da je prema onima koji su upoznati s tim, Tramp bio frustriran tempom razvoja mreže.

Nakon što mu je zabranjeno korišćenje naloga na Tviteru i Fejsbuku, Tramp je prošlog proleća pokrenuo blog “Sa stola Donalda Trampa”. Medjutim, ističe Vašington post, blog je imao malu čitanost i zatvoren je nakon nepunih mesec dana.

Uobičajen stav među konzervativcima je da kompanije društvenih medija iz Silicijumske doline ograničavaju slobodu govora uklanjanjem postova i korisnika.

Međutim, kako ističe Bi-Bi-Si (BBC), uprkos obećanjima kompanije TMTG da će Trut soušal biti “iskustvo bez cenzure”, svaka platforma društvenih medija na Ep storu i Gugl pleju mora da ukloni sadržaj koji krši pravila.

Nijedna od alternativnih platformi koje se predstavljaju da nemaju cenzuru, kao što su Getr, Parler, Gab i Rambl, nije privukla toliko publike kao na velikim društvenim mrežama.

Prošle godine, ukazuje Bi-Bi-Si, Epl i Gugl su uklonili Parler iz svojih ponuda jer nije izbrisao postove koji su pretili nasiljem i koji su sadržali nezakonite aktivnosti. Povratak je dopuštan tek po što je Parler prihvatio uslove pružanja usluga Epla i Gugla.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare