Noćni vukovi krenuli u patriotsku vožnju od Moskve do Berlina: “Da ne izneverimo svoj narod”

Izvor:
Politički.rs, Beta, Foto: (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Nekoliko stotina ruskih bajkera kluba “Noćni vukovi” krenulo je danas u “patriotsku” vožnju od Moskve do Berlina, s namerom da do 9. maja stignu u glavni grad Nemačke.

Kolona ​​na čelu sa liderom i osnivačem kluba Aleksandrom Zaldastanovim, 60-godišnjim bajkerom sa nadimkom “Hirurg”, krenula je iz sedišta “Noćnih vukova” na jugoistoku Moskve.

Neki su na svoje motocikle zalepili slovo “Z”, simbol ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini pokrenute u februaru 2022. godine.

Vožnja nazvana “Putevi pobede” nosi i slogan ruske ofanzive u Ukrajini – “Da ne izneverimo svoj narod”.

Prema organizatorima, bajkeri planiraju 1. maja da prođu pored grada Volgograda, bivšeg Staljingrada, na Volgi, poprišta krvave bitke sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa 1942-1943, koja je označila prekretnicu Drugog svetskog rata.

Bajkeri će potom nastaviti put ka donjeckoj oblasti, u Donbasu, poprištu teških borbi na istoku Ukrajine, gde nameravaju da podele humanitarnu pomoć ruskim civilima i vojnicima.

Vođa kluba je rekao da planiraju da završe vožnju 9. maja u Berlinu, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Zaldastanov, za koga mediji tvrde da je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i ruskoj denacifikaciji Ukrajine.

Njemu je u maju 2015. bio zabranjen ulazak u Poljsku. Tada je želeo da organizuje “pobedničku bajkersku vožnju” širom Evrope. Zabrana je izazvala nezadovoljstvo ruske diplomatije.

5 2 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bravo,bajkeri
bravo,bajkeri
1 godina pre

podrška